De verschillen tussen on-balans en off-balans financieren

Wat zijn de verschillen tussen financial lease en operational lease?

Tussen financial lease en operational lease zijn nogal wat verschillen. Welke leasevorm is voor jou het meest geschikt? En wat zijn de belangrijkste verschillen? Dit soort vragen houden veel startende ondernemers en ZZP’ers in Nederland bezig wanneer ze op zoek gaan naar een nieuwe auto. Denk je nog steeds dat een auto leasen duur is en zoek je daarom naar andere manieren om een auto te kunnen kopen? Dan moeten we je toch voorzichtig terechtwijzen. Want een auto leasen is helemaal niet duur en voor ondernemers gelden diverse fiscale voordelen! Dus één ding wat zeker is: financial lease heeft voor ondernemers de meeste voordelen. Hieronder zetten we even de verschillen tussen financial lease en operational lease voor je op een rijtje:

Financial Lease
1. Goedkopere vorm van leasen.

2. Je bent direct economisch eigenaar van de auto na betaling van het eerste maandbedrag. Het economische risico ligt dan ook bij jou.

3. Je regelt zelf de autoverzekering, het onderhoud en andere
bijkomende kosten.

4. Je auto staat op de bedrijfsbalans en je hebt recht op rente- en investeringsaftrek en btw teruggaaf.

5. Na het contract ben je ook juridisch eigenaar van de auto.

6. Geen kilometerbeperking, vast maandbedrag.

Operational Lease
1. Het beste te vergelijken met huren, waardoor het een duurdere vorm van leasen is.

2. Je bent geen economisch eigenaar van de auto, maar de leasemaatschappij.

3. De autoverzekering, het onderhoud en andere bijkomende kosten zijn inbegrepen.

4. Je hebt geen recht op investeringsaftrek.

5. Na het contract sta je met lege handen.

6. Afgesproken jaarkilometrage, wanneer je meer rijdt, wordt het maandbedrag aangepast.

Wat past het beste bij jou?

Wat het beste bij jou past is erg afhankelijk van je onderneming en wie je in de lease auto laat rijden. Heb je een groot wagenpark waarbij verschillende berijders gebruik maken van de lease auto’s, dan kunnen wij ons voorstellen dat je graag ontzorgd wil worden in het beheren van je wagenpark. Operationele lease (het huren van auto’s voor een lange periode) kan dan een passende oplossing zijn. Je bent dan bereid om extra te betalen voor de service die je krijgt om geen omkijken te hebben naar je voertuigen.

Wanneer je voornamelijk zelf of een vaste bestuurder in de lease auto laat rijden, is financial lease meestal de voordeligste keuze. Je bent immers wel zuinig op de auto’s van je eigen onderneming en zult qua onderhoudskosten minder vragen dan de gemiddelde leaserijder dat doet. Er valt dan veel te besparen op onderhoud en banden. Voor de verzekering kun je bij financial lease dan ook nog eens gebruik maken van je eigen No-claim. Dit kan ook aardig schelen in de maandelijkse kosten. Aan het einde van de looptijd is de lease auto van jou, deze kun je dan ook weer gebruiken als inruil op een nieuwe lease auto waardoor de maandelijkse kosten nog lager worden.