De verschillen tussen on-balans en off-balans financieren

Wat zijn de verschillen tussen financial lease en operational lease?

Tussen financial lease en operational lease zijn nogal wat verschillen. Welke leasevorm is voor u het meest geschikt? Eén ding wat zeker is: financial lease heeft voor ondernemers de meeste voordelen.

Financial Lease
1. Goedkopere vorm van leasen.

2. U bent direct economisch eigenaar van de auto na betaling van het eerste maandbedrag. Het economische risico ligt dan ook bij u.

3. U regelt zelf de autoverzekering, het onderhoud en andere
bijkomende kosten.

4. Uw auto staat op de bedrijfsbalans en u heeft recht op rente- en investeringsaftrek en btw teruggaaf.

5. Na het contract bent u ook juridisch eigenaar van de auto.

6. Geen kilometerbeperking, vast maandbedrag.

Operational Lease
1. Het beste te vergelijken met huren, waardoor het een duurdere vorm van leasen is.

2. U bent geen economisch eigenaar van de auto, maar de leasemaatschappij.

3. De autoverzekering, het onderhoud en andere bijkomende kosten zijn inbegrepen.

4. U heeft geen recht op investeringsaftrek.

5. Na het contract staat u met lege handen.

6. Afgesproken jaarkilometrage, wanneer u meer rijdt, wordt het maandbedrag aangepast.

Wat past het beste bij u?

Wat het beste bij u past is erg afhankelijk van uw onderneming en wie u in de lease auto laat rijden. Heeft u een groot wagenpark waarbij verschillende berijders gebruik maken van de lease auto’s, dan kunnen wij ons voorstellen dat u graag ontzorgd wil worden in het beheren van uw wagenpark. Operationele lease (het huren van auto’s voor een lange periode) kan dan een passende oplossing zijn. U bent dan bereid om extra te betalen voor de service die u krijgt om geen omkijken te hebben naar uw voertuigen.

Wanneer u voornamelijk zelf of een vaste bestuurder in de lease auto laat rijden, is financial lease meestal de voordeligste keuze. U bent immers wel zuinig op de auto’s van uw eigen onderneming en zult qua onderhoudskosten minder vragen dan de gemiddelde leaserijder dat doet. Er valt dan veel te besparen op onderhoud en banden. Voor de verzekering kunt u bij financial lease dan ook nog eens gebruik maken van uw eigen No-claim. Dit kan ook aardig schelen in de maandelijkse kosten. Aan het einde van de looptijd is de lease auto van u, deze kunt u dan ook weer gebruiken als inruil op een nieuwe lease auto waardoor de maandelijkse kosten nog lager worden.