De nieuwe DS4 en DS4 Cross is onthuld

2020-ds4-v0057

In 2018 verdween de voorganger van de DS4 van de Nederlandse markt. Nu wordt het bestaande modellengamma uitgebreid met nieuwe modellen, namelijk de DS4 en DS4 cross. Ze komen op de markt als plug-in hybride en zijn in het vierde kwartaal van dit jaar te vinden bij Nederlandse dealers.

DS4 en DS4 Cross hybride

Géén volledig elektrische auto, maar wel een sterke plug-in hybride met 225 pk. Geen diesel, maar benzine motoren. De DS4 is een interessant model met een strakke vormgeving. De auto is een mix tussen een conventionele hatchback en cross-over. Het model wordt vergeleken met  de Peugeot 308 en Opel Astra

De DS4 is 4,4 meter lang, 1,83 meter breed en 1,47 meter hoog, daarmee is dit model 15 cm langer dan de Peugeot 308. De bagageruimte heeft een inhoud van 440 liter en daarmee troeft het de Volkswagen Golf en Ford Focus af die over een stuk minder ruimte beschikken. Daarnaast beschikt de auto over 20-inch wielen.

Techniek

De DS4 wordt verder doorontwikkeld. Er wordt gebruik gemaakt van het EMP2-platform waar de reeds genoemde modellen zoals de Peugeot 308, DS7 Crossback en DS9 zijn gebouwd. Echter is 70% van het platform volledig nieuw. De DS4 is uitgerust met 225 pk, die bestaat uit een 180 pk sterke 1.6 PureTech-benzinemotor en een 110 pk krachtige elektromotor waarin een achttraps automaat is verwerkt. De stekker versie krijgt de aanduiding E-Tense. Die moet dankzij zijn 12,4 kWh accupakket 50 kilometer volledig elektrisch kunnen rijden. 

Voor mensen die liever geen plug-in willen rijden, kan er ook gekozen worden voor de bekende PureTech 130- en PureTech 180-benzinemotoren, gekoppeld aan een achttraps automaat.

Exterieur

Het exterieur is herkenbaar aan de DS wings, de eigenwijze c-stijl en met een opvallende lichtsignatuur ingevulde achterlichten. Ook de koplampen en spiegels en zijspiegels zijn opvallend te noemen. 

Interieur

Het interieur van de DS ziet er stijlvol uit. Het is rustig en strak. Op het dashboard zijn knoppen voor klimaatregeling en ventilatie roosters gebracht. Extra bijzonder zijn de ventilatieroosters die in de portieren zijn ondergebracht. Boven het dashboard hangt een 10-inch infotainmentsysteem, dat het Iris System heet. Er is diverse soorten materialen gebruikt voor de afwerking van het interieur. Het is voor het eerst dat interieurdelen van de auto zijn afgewerkt met gelooide zalmhuid. 

Bijzonderheden

De auto is daarnaast in staat om informatie recht voor de neus van de bestuurder te projecteren. Hiermee wordt de informatie vier meter voor de auto op het wegdek geprojecteerd. De auto kan net zoals zijn voorgangers semi-autonoom rijden. Het systeem heet DS Drive Assist 2.0 en kan door de adaptieve cruisecontrol volledig tot stilstand komen en weer op gang worden gebracht als de voorligger gaat rijden of stoppen. Het is ook mogelijk om de voorligger semi-automatisch in te halen en de snelheid aan te passen bij bochten en verkeersborden. 

De auto is vanaf het vierde kwartaal bij DS stores te vinden. De Nederlandse prijzen volgen nog naar aanloop van de marktintroductie. 

Bron: Autoweek