Autodiefstal voorkomen met deze 7 anti-inbraak tips

autodiefstal-voorkomen-cameras

Vandalisme, diefstal en inbraak. Het komt helaas regelmatig voor. Autodieven vinden steeds slimmere manieren om een auto te stelen. Maak het de dieven daarom vooral niet te gemakkelijk. In deze blogpost vind je zeven tips om autodiefstal en inbraak zoveel mogelijk te voorkomen. 

Autodiefstal voorkomen

Je loopt naar je auto en je ziet glas op de grond liggen, je werpt vervolgens een blik naar je achterruit en ziet dat deze is ingeslagen. Alle waardevolle spullen, zoals de radio, navigatiesysteem en de laptop die je onder de passagiersstoel had gelegd zijn weg. Kan het nog erger?! Nou het kan je maar zo gebeuren, dat je auto staat niet meer op de plek staat waar je hem geparkeerd had.

Preventie tips

Het aantal gestolen auto’s in Nederland is de afgelopen jaren gedaald. Het slechte nieuws is echter dat dieven steeds nieuwe methodes vinden om succesvol te zijn. In veel gevallen ben je goed verzekerd tegen autodiefstal via jouw inboedel- of autoverzekering, maar je kunt het beter ‘voorkomen dan genezen’. Maak het dieven zo moeilijk mogelijk en verklein de kans op autodiefstal. Hoe langer het voor dieven duurt, hoe sneller ze opgeven of zich er niet eens aan wagen. Wat je zelf kunt doen om diefstal te voorkomen, hebben wij hieronder voor jou op een rij gezet. 

01. Doe je auto altijd op slot!

Het maakt niet uit of je heel even weg bent of in de buurt staat. Doe je auto altijd op slot. Het klinkt vrij logisch, maar heel veel mensen denken dat het wel ‘even snel kan’, maar neem het zekere voor het onzekere en doe je auto op slot. Een moment van onoplettendheid en iemand kan er al vandoor zijn met je auto. 

02. Houd je autosleutels dichtbij je!

Tip van Flip: Houd autosleutels altijd bij je. Bij voorkeur in je broekzak of tas. Laat ze in ieder geval niet onbeheerd ergens liggen, ook niet in je jas die je vervolgens op de kapstok hangt. Weg jas, weg autosleutels. 

03. Gebruik je anti-diefstal alarm of stuurslot

Haal je sleutels altijd uit het slot en activeer het anti-diefstal alarm. Veel auto’s zijn voorzien van een ingebouwd alarmsysteem. Waarbij er een sirene en knipperlichten afgaan. De ideale afschrikmiddel tegen dieven, aangezien het een enorm kabaal maakt en dieven daar gegarandeerd van schrikken en op de vlucht schieten. Bezit je auto hier niet over? Dan kun je het altijd achteraf nog laten inbouwen. 

Daarnaast hebben veel auto’s ook een ingebouwd stuurslot. Wanneer je de sleutel uit het contact haalt en het stuur een stukje draait, kun je het op slot zetten. Je maakt het wegslepen van de auto bijvoorbeeld een stuk lastiger wanneer je de wielen richting de stoep draait en het stuurslot er dan opzet. 

Heb je geen ingebouwd stuurslot? Dan kun je altijd nog een extern stuurslot kopen. De prijzen variëren van €20 tot €120, waarbij het verschil in kwaliteit ook enorm verschilt. Met een stuurslot kun je die dief afschrikken en wordt het voor de dief een stuk lastiger om je auto mee te krijgen.

04. Sluit deuren & ramen en parkeer je auto op een veilige plek

Parkeer je auto altijd op een veilige plek. Het beste is een drukke, bewaakte of verlichte parkeerplaats. Dieven zijn namelijk vooral in het donker actief, door je auto op een verlichte plek te parkeren (onder een lantaarnpaal), valt je auto ook in het donker op en slaat dieven minder snel toe. Vermijd vooral verlaten en donkere parkeerplaatsen om de kans op diefstal te verkleinen. 

05. Monteer speciale bouten tegen velgendiefstal

Monteer per wiel speciale bouten om velgendiefstal tegen te gaan. Deze speciale bouten draai je net als normale bouten vast in het wiel. Je krijgt ze er vervolgens alleen af met een speciale sleutel. De bouten zijn te koop voor twee of drie tientjes. Op deze manier bezorg je de dieven toch weer extra tijd en daar houden ze niet van. 

06. Laat geen waardevolle spullen achter

Laat je waardevolle spullen zoals je laptop, telefoon, tablet, camera of sierraden nooit achter in je auto, ook niet voor even. Als je apparatuur in het  zich laat liggen, zien dieven dat als een uitnodiging natuurlijk.

07. Investeer in een GPS tracker

Installeer een GPS tracker in je auto. Wanneer een dief er met je auto vandoor gaat kun je via een app precies zien waar je auto zich bevindt. Ze zijn overal te monteren. Doe het bij voorkeur op een niet zichtbare plek zoals je kofferbak of onder de motorkap. GPS tracker zijn al vanaf €70,- te koop. 

Een goede autoverzekering is essentieel!

Gestolen auto’s worden steeds vaker weer teruggevonden. Regelmatig zijn ze binnen een week terecht. Vergeet vooral niet om een goede autoverzekering af te sluiten, zodat je goed verzekerd bent tegen autodiefstal. 

Lees ook: Vier tips voor het afsluiten van een autoverzekering

Mijn auto is gestolen, wat nu?

Kom je erachter dat je auto in zijn geheel gestolen is, onderneem dan de volgende stappen om je auto terug te krijgen:

Bel het Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV)

Meld diefstal direct telefonisch bij het aangifteloket gestolen voertuigen en transportcriminaliteit. Je kunt met één telefoontje zowel je autoverzekeraar als de politie op de hoogte brengen van je gestolen auto. Bel naar 055-74 10 001, zet dit telefoonnummer in je telefoon voor de zekerheid. Houd rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand. Zorg ervoor dat je altijd een kopie thuis hebt liggen, mochten ze in het dashboardkastje hebben liggen terwijl je auto is meegenomen.

Via het AGV wordt je aangifte direct doorgestuurd naar het opsporingssysteem van de politie. Je hoeft dus niet naar het politiebureau toe voor je aangifte. Alle informatie wordt ook naar je verzekeraar gestuurd. Binnen circa 2 uur staat de melding van je gestolen voertuig nationaal en internationaal gesignaleerd. Afwachten maar.