De valkuilen bij het aanschaffen van een occasion

Je staat op het punt om een occasion aan te schaffen. Om er zeker van te zijn dat je een probleemvrije auto aanschaft, zijn er een aantal zaken waarop je dient te letten.

Onderhoudsboekje

Allereerst is het verstandig om de onderhoudsgeschiedenis van de auto te bekijken. Goed onderhouden occasions hebben netjes op tijd hun onderhoudsbeurten gehad en dat staat genoteerd. Check de onderhoudsgeschiedenis dus even, om te kijken wanneer de auto voor het laatst een beurt heeft gehad.

Proefrit

Schaf nooit zomaar een auto aan. Het beste kan je altijd eerst een proefrit maken, zodat je achteraf geen spijt krijgt van je aanschaf. Kijk of de auto voldoet aan je wensen en of deze lekker rijdt en je geen gekke geluiden hoort.

Lees ook: Waar moet je op letten tijdens het maken van een proefrit

Kilometerstand

Bij de keuze voor een occasion is het verstandig om naar de kilometerstand te kijken. Je wilt een zo laag mogelijke kilometerstand, maar kijk uit! Van stilstaan wordt een auto ook niet beter. Echter is een hoog kilometer verbruik ook niet goed, dan kun je er vanuit gaan dat je regelmatig versleten onderdelen moet vervangen. Met een jaarkilometrage van 10.000 á 15.000 kilometer zit je redelijk veilig.

Controlepunten

Banden

Kijk bij het aanschaffen van een nieuwe occasion ook naar punten zoals de airco en banden. Als er hele goedkope banden onder de auto zitten, kun je er vanuit gaan dat er ook bespaard is op de rest van de auto qua onderhoud. Goede banden zijn niet te oud. Houd rekening met zo’n vijf jaar. De leeftijd van de banden is af te lezen via de DOT-code.

Airco

Kapotte airco’s komen vaak voor en worden meestal over het hoofd gezien. Het airco-systeem heeft regelmatig onderhoud nodig. Een kapotte airco vervangen kost veel geld. Controleer bij het aanschaffen van je occasion of de airco nog goed werkt.

Kentekencheck

Je zou daarnaast nog een kentekencheck kunnen uitvoeren om de geschiedenis van de auto te achterhalen. Middels een kentekencheck kun je meer informatie krijgen over de vorige eigenaren en de wok-geschiedenis.

Lees ook: Alle informatie over het uitvoeren van een kentekencheck

Op zoek naar een occasion?

Bekijk onze occasionvoorraad