Nieuw btw nummer voor ZZP’ers in 2020

hoe-financier-ik-een-auto

23-01-2019

Vóór 1 januari 2020 krijgen ZZP’ers een nieuw btw nummer. Hiermee komt de Belastingdienst tegemoet aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om het Burgerservicenummer (BSN) uit het btw nummer te halen.

In strijd met de AVG

De afgelopen jaren was er steeds meer weerstand tegen het gebruik van het BSN nummer in het btw nummer van ZZP’ers, mede door privacybescherming en identiteitsfraude. ZZP’ers zijn verplicht om hun btw nummer openbaar te maken, hierdoor kunnen zij hun BSN nummer niet beschermen. Aangezien het BSN nummer te herleiden is naar een persoon, is het btw nummer kwetsbaar voor misbruik.

Oplossing?

Het is echter niet mogelijk om op korte termijn het BSN nummer uit het btw nummer te halen. Daarom is er gezorgd voor een tussenoplossing. ZZP’ers krijgen eind 2019 een extra btw nummer (zonder BSN nummer) om te gebruiken voor hun facturen en website. De Belastingdienst blijft intern werken met het oude btw nummer en systeem, aangezien de inning van de omzetbelasting anders in gevaar zou kunnen komen. Op langere termijn streven zij ernaar om één btw nummer te hanteren voor alle doeleinden.

Webwinkel? Geen btw nummer meer op je website

Als ZZP’er met een webwinkel hoef je jouw btw nummer al niet meer te vermelden op je website. Dit is normaal gesproken verplicht, maar de Autoriteit geeft hier geen prioriteit aan vanwege de onwenselijke situatie die dit op kan leveren.

Dus ben je één van de 1,3 miljoen personen in Nederland met een eenmanszaak? Dan krijg je eind 2019 een nieuw btw nummer en zul je je administratie per 1 januari 2020 hierop aan moeten passen.