Keyless entry kwetsbaar?

keyless2

09-08-2019

What Car? ontdekte dat slimme dieven soms binnen 10 seconden met je auto er vandoor kunnen gaan. Sommige auto’s met keyless entry zijn blijkbaar erg eenvoudig om te jatten.

Hoe?

Met speciale apparatuur kunnen slimme dieven het signaal van de sleutel onderscheppen wanneer de auto wordt ontgrendeld of afgesloten. Dit signaal kunnen ze vervolgens gebruiken om de auto toe te eigenen. Één dief staat zo dicht mogelijk bij de sleutel, de andere dief bij de auto. De Audi TT RS en de DS 3 Crossback zouden het snelst te kraken zijn.

Anti diefstal voorzieningen

Audi, Mercedes, BMW en Ford hebben een bewegingsdetector ín de sleutel zitten. Wanneer de sleutel in rust is (bijvoorbeeld in je bureau la thuis) kunnen dieven niet in de auto komen. Echter, dit systeem is nog wel kwetsbaar wanneer de sleutel niet in rust is (bijvoorbeeld wanneer je aan het wandelen bent met de sleutel in je zak). Een BMW X3 of Ford Fiesta kunnen, wanneer de sleutel in beweging is, bijvoorbeeld al binnen 40 seconden worden geopend.

Jaguar Land Rover heeft een ultrabreedband technologie waarbij de sleutel een heleboel signalen verzend, die lastig zijn om te kunnen worden gekopieerd. Echter, Land Rovers uit bouwjaren vóór 2019 zonder ultrabreedband technologie zijn gemakkelijke slachtoffers. Wel hebben veel auto’s ‘InControl tracking devices’, waardoor ze makkelijker terug kunnen worden gevonden.

Vanaf juli 2020 is het ook voor alle auto's met keyless entry verplicht om een extra maatregel te hebben tegen deze diefstallen.

Bron: WhatCar?