Een autofinanciering afsluiten

Je droomauto verwezelijken met behulp van een autofinanciering? Financial lease brengt diverse voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat jij direct economisch eigenaar van de auto wordt, terwijl dat bij operational lease, private lease en shortlease niet het geval is. Dit betekent dat je niet kunt profiteren van fiscale voordelen, tenzij je kiest voor financial lease.

Belastingvoordelen met financial lease

Voor een autolening betaal je over het aanschafbedrag van je auto, rente. Bij leasen zit dit bij een vast maandbedrag ingegrepen. Bij het afsluiten van een financial lease contract moet je rekening houden met het feit dat je zelf op zoek moet gaan naar een autoverzekering en autogarage voor je onderhoud en reparatie. Daar bovenop komen ook nog de brandstofkosten. Houd daar rekening mee bij het kiezen van een auto dat uitkomt op een geschikt maandbedrag. Hoe langer de looptijd, hoe goedkoper je maandbedrag. Hoe sneller jij de lening terugbetaalt, hoe minder rente je hoeft te betalen. Bij het bepalen van je looptijd kun je het beste rekening houden met hoe lang je in de auto wilt rijden. 

Voordelen bij het afsluiten van een autofinanciering

Afschrijving

Tijdens je leasecontract betaal je een vast bedrag per maand gedurende je leasecontract. Bij financial lease ben je economisch eigenaar van de leaseauto en daarom mag je de aanschafprijs van je auto op je balans zetten. Gedurende je looptijd mag je deze kosten jaarlijks afschrijven.

Renteaftrek

Wanneer er sprake is van een zakelijke lening, zoals bij Financial Lease het geval is, kun je de rente van je winst aftrekken. 

Investeringsaftrek

Ook kun je als ondernemer profiteren van de investeringsaftrek. Dat betekent dat je een bedrag van je winst af kunt trekken, wanneer je in bedrijfsmiddelen hebt geïnvesteerd. De investeringsaftrek komt bovenop de mogelijkheid tot afschrijven, dat maakt het nog aantrekkelijker!

BTW terugvorderen

Bij Financial Lease heb je in tegenstelling tot alle andere leasevormen, het voordeel dat je de btw kunt terugvorderen bij de Belastingdienst. De BTW kun je aftrekken bij je eerstvolgende belastingaangifte. Je kunt de btw in één keer terugvorderen, zodat je geen BTW over je maandtermijn hoeft te betalen. 

Meer informatie over BTW terugvorderen

autofinanciering

Aanbetaling, inruilauto en slottermijn

Hoe meer je leent, hoe meer je de bank verschuldigd bent. Er zijn verschillende opties om je maandbedrag te verlagen. Zo kun je jouw oude auto inruilen, spaargeld gebruiken om een aanbetaling te doen of een slottermijn instellen. Bij een slottermijn betaal je aan het einde van je leasecontract nog een x bedrag, deze moet je dan in één keer voldoen. Het is ook mogelijk om van al deze opties gebruik te maken.

Hoe zit dat met BKR-registratie en een hypotheek?

Voor het afsluiten van een autofinanciering wordt er gekeken naar je BKR-registratie. Je wordt getoetst aan de hand van je financieringsverleden. Heb je altijd alles netjes op tijd betaald? Dan is er niets aan de hand. Heb je in het verleden dingen niet op tijd betaald of nog openstaande leningen, dan word je lening afgewezen. Heb je een negatief verleden, maar heb je het afgelopen jaar alles netjes op tijd betaald? Dan kun je een goedkeuring krijgen, uiteraard verschilt het per bank of zij het risico willen nemen met jou.

Een autolening heeft daarnaast invloed op je hypotheek. Het te lenen bedrag voor je autolening heeft invloed op het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek. Dus ben je nog van plan om een huis te kopen? Dan is het afsluiten van een autofinanciering wellicht geen slim plan. Je kunt dan het beste een auto kopen, zodat je niet met een nieuwe BKR-registratie komt te zitten.

Meer informatie over BKR en leasen