Grijs kenteken, de voordelen en voorwaarden

Als ondernemer kun je een grijs kenteken aanvragen voor je bestelbus. Je kunt daardoor profiteren van fiscale voordelen. De korting die je krijgt hangt tevens van een aantal factoren af. Ook moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. 

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is een kenteken die je kunt aanvragen voor je bestelauto’s. Je krijgt dan extra korting op de belasting van personenauto s en motorrijwielen, maar ook op de wegenbelasting. Via de bpm kun je 33% terugkrijgen van de aanschafwaarde en korting op de wegenbelasting. Dat verschilt per auto en heeft te maken met de gewichtsklasse, je woonplaats en brandstof van je bestelauto. 

De belastingvoordelen van een grijs kenteken

Je hoeft als ondernemer geen bpm te betalen aan de Belastingdienst als je een grijs kenteken voor jouw bestelbus hebt. Echter zijn er wel uitzonderingen, zo moet je wel bpm betalen als je de bestelauto ombouwt tot personenauto, als je de bestelbus binnen vijf jaar doorverkoopt aan een particulier of als je onderneming stopt. 

Hoe kom je in aanmerking voor een grijs kenteken?

Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken, moet jij aan drie voorwaarden voldoen:

  • Je moet zzp’er of ondernemer zijn en over een btw-nummer beschikken;
  • De bestelbus moet op jouw naam staan, jij moet rechtspersoon zijn;
  • Je maakt minstens 10% aan zakelijke kilometers in je bestelbus.

Je bestelauto moet ook aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken:

  • Ingericht zijn voor goederenvervoer;
  • De auto moet een vlakke en vast vloer in de laadruimte hebben;
  • Er mogen geen zitplaatsen in de laadruimte van de bus zitten;
  • Het gewicht van je bedrijfsbus + inhoud mag maximaal 3500 kilo wegen.

Kan je als particulier ook in aanmerking komen?

Nee, als particulier kun je niet in aanmerking komen voor een grijs kenteken voor je auto. Echter is er een uitzondering voor mindervaliden, maar dat moet je kunnen aantonen. Als je kunt aantonen dat je afhankelijk bent van de auto als mindervalide, dan krijg je dezelfde fiscale voordelen als ondernemers.

Bijtelling bij een grijs kenteken

Als ondernemer krijg je bij het leasen van een auto te maken met bijtelling, hetzelfde geldt ook voor een bestelbus met grijs kenteken. De bijtelling wordt berekend op basis van de volledige cataloguswaarde van de auto (inclusief bpm). Verder gelden dezelfde regels als met andere auto’s.