Waarom de tank compleet leeg rijden niet verstandig is

19-04-2019

Misschien doe je het zelf ook, zo lang mogelijk door proberen te rijden met een benzine- of dieselauto. Dat kan ook en vaak lukt het ook. Echter, bij de ANWB vinden ze dat dit niet handig is. Niet alleen omdat je dan de kans hebt dat je ergens strandt. Waarom dan nog meer?

Beschadigen van de pomp

Bij een benzinemotor kan, volgens experts, de brandstofpomp beschadigen door oververhitting. De benzine werkt als koeling voor de brandstofpomp. Wanneer dit bijna op is, zal de pomp ook lucht aanzuigen en dit kan zorgen voor beschadiging of oververhitting.

Veel dieselmotoren zullen na 15 tot 20 seconden doorstarten wel weer aanslaan. Wanneer dat niet lukt, dan moet de motor eerst worden ontlucht en daar zijn experts voor nodig.

Experts beweren dat de tank altijd voor minimaal een kwart gevuld moet zijn. Vettigheid, vuil en andere resten uit de brandstof verzamelen zich namelijk op de bodem van de tank. Denk bijvoorbeeld ook aan een glas wijn of kop koffie waar dit ook gebeurd. Wanneer de tank niet op tijd wordt bijgevuld, dan worden deze resten opgeslurpt door de pomp. Dit kan zorgen voor grote schade.

Wanneer je tijd hebt om te tanken, maar de tank nog niet minder dan een kwart leeg is, is het dus altijd verstandig om toch even te gaan tanken!

Bron: Tubantia