Tesla: succes in Noorwegen en automatisch inhalen

tesla1

05-04-2019

Een nieuw record! In Noorwegen is één op de drie nieuw verkochte auto’s van Tesla. Gemeten over heel 2018 is het percentage van nieuw verkochte elektrische auto’s ruim 31% (vergeleken met 21% over 2017). Hiermee is Noorwegen wereldwijd koploper op het gebied van elektrische auto’s.

Wat draagt bij aan dit succes?

In Noorwegen zijn er vooral gunstige belastingregelingen. Bepaalde belastingen gelden daarom niet voor elektrische auto’s die wel gelden voor benzine- en dieselauto’s. Noorwegen heeft ook als doel gesteld om in 2025 alle vervoersmiddelen op fossiele brandstof uit te bannen.

Ook leuk: Tesla kan binnenkort automatisch inhalen

Nu moet de bestuurder via de richtingaanwijzer of het stuur toestemming geven voor het wisselen van rijstrook, maar met de nieuwe update is dit niet meer nodig. Deze nieuwe functie wordt onderverdeeld in 3 opties:

  • Enable at Start of Every Trip; hier kun je er voor kiezen dat de navigatieoptie automatisch wordt ingeschakeld als de bestuurder een navigatieroute invoert.
  • Require Lange Change Confirmation; wanneer je hierop ‘nee’ zegt, dan verandert de auto uit zichzelf van rijstrook.
  • Lane Change Notification; hiermee kun je kiezen of je een notificatie wilt krijgen als de auto besluit van rijstrook te gaan veranderen. Ook kun je kiezen welk soort notificatie, zoals een visueel teken of een geluidsmelding.

Deze nieuwe functie maakt de auto niet autonoom! Bestuurders blijven altijd verantwoordelijk voor wat de auto doet. Je moet daarom ook altijd je handen aan het stuur houden wil de auto van rijstrook wisselen. Ook kan de automatische rijstrook wisseling gestopt worden door het stuur te bewegen of de richtingaanwijzer te bedienen.

De update komt als eerst uit in de Verenigde Staten en is alleen beschikbaar voor klanten die een Tesla hebben met Enhanced Autopilot of Full Self-Driving Capability pakket.

Wel minder auto’s geleverd

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal 63 duizend auto’s geleverd, dat is 31% minder dan in het laatste kwartaal van 2018. Echter, deze daling werd verwacht. Veel verzendingen zijn namelijk naar het tweede kwartaal van 2019 verschoven. omdat er veel meer tijd zat tussen productie en aflevering van de VS naar Europa en China. Daarnaast verkopen de Model S en de Model X slecht, terwijl de Model 3 in maart het vaakst op Nederlands kenteken werd gezet. Toch blijft Tesla erbij dat ze 360 duizend tot 400 duizend autoleveringen zullen doen in heel 2019.