Van handgeschakeld naar automaat, dit zijn de voor- en nadelen!

Credit image: Mike Birdy

Overweeg je om over te stappen van een handgeschakelde auto naar automaat? Kom erachter of een automaat rijden wat voor jou is. In deze blogpost hebben wij de voor-en nadelen op een rij gezet. 

De voordelen van een automaat

Comfort

Rijden in een automaat brengt een extra stukje comfort met zich mee, waarbij je vooral in files kunt profiteren van het feit dat je niet continue omhoog en terug te schakelen hoeft. Bij een automaat regelt de auto dit zelf.

Veiligheid

Bij handmatig schakelen kijken veel bestuurder naar de pook tijdens het schakelen. Doordat je met een automaat niet zelf hoeft te schakelen kun jij je ogen gewoon op de weg richten.

De nadelen van een automaat rijden

Duurder in aanschaf

Een auto met een automatische versnellingsbak kost meer dan een auto met een handmatige versnellingsbak.

Lessen in een automaat

Standaard krijg je rijlessen in een handgeschakelde auto, maar je kunt er ook voor kiezen om te lessen in een automaat. Het is echter aan te raden om dat niet te doen, want nadat jij je rijbewijs hebt gehaald, mag je niet zomaar in een handgeschakelde auto rijden. Dit werkt namelijk heel anders dan een automaat. Andersom mag je wel in een automaat rijden als je rijlessen hebt gehad in een handgeschakelde auto. Kies verstand en les in een handgeschakelde auto, zodat je in de toekomst kan profiteren en beide kunt rijden.

Handige tips!

Rijd je voor de eerste keer in een automaat? Houd hier dan rekening mee.

  1. Laat het rempedaal niet los als de auto stil moet blijven staan. Want zodra je auto in de D staat en je laat de rem los, begint deze te rijden.
  2. Zuinig rijden in een automaat? Laat het gaspedaal voorzichtig opkomen tot je de juiste snelheid hebt bereikt. De auto schakelt vanzelf naar een hogere versnelling.
  3. Afremmen op de motor is beter voor het milieu, hiervoor laat je het gaspedaal gewoon eerder los.

Je leert het rijden in een automaat pas echt door te doen en gewoon veel te rijden. Oefening baart kunst! Altijd verstandig om de eerste keer iemand mee te nemen die weet hoe een automaat werkt en je tips en uitleg kan geven. 

Meer informatie over automaat rijden

Automaat rijden met financial lease!

Bij Financial Lease ZZP kun je ervoor kiezen om een auto met automatische versnellingsbak te met financial lease.

Bekijk ons ruime aanbod aan automaten