4 tips voor het afsluiten van een autoverzekering

afsluiten-van-een-autoverzekering

Het is in Nederland verplicht om je auto te verzekeren. Bij financial lease ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. Een autoverzekering zit niet standaard inbegrepen bij je financial leasecontract, waardoor je de vrijheid hebt om zelf te bepalen waar jij jouw auto wilt verzekeren. In dit artikel behandelen we vier tips voor het afsluiten van een autoverzekering.

Autoverzekering afsluiten

 1. Hoeveel kilometers ga je rijden?

  Wanneer je een autoverzekering afsluit wordt je premie bepaald door een paar factoren. Je leeftijd, het aantal schadevrije jaren, de auto en het aantal kilometers dat je rijdt bepalen jouw premie. 

 2. Welke verzekeringsvorm past bij jou?

  In Nederland is het verplicht om een WA autoverzekering te hebben. Deze verzekering dekt de schade die je met jouw auto bij een andere auto veroorzaakt. Een WA is ideaal voor tweedehands auto's die niet meer zoveel waard zijn. Heb je een nieuwe auto, dan is het slimmer om een andere verzekeringsvorm te kiezen. Je kunt dan beter voor een WA beperkt casco kiezen, waarbij de schade aan je eigen auto ook wordt vergoed, o.a. bij diefstal. WA casco is hetzelfde als een allrisk autoverzekering, waarbij (bijna) alles wordt gedekt. 

 3. Is er sprake van schadesturing?

  Heeft je auto schade en klop je bij je verzekeraar aan om je auto te laten repareren. Dan word je meestal doorverwezen naar aangesloten herstellers, dit wordt ook wel schadesturing genoemd. Het is voor je verzekeraar gunstiger als je de schade laat repareren door een aangesloten hersteller, omdat de partijen vaak prijsafspraken hebben waardoor de schade voordelig te repareren is. 

 4. Kies niet zomaar voor een hoog risico!

  Met een hoog eigen risico ben je maandelijks misschien goedkoper uit, maar wanneer je schade declareert gaat daar je eigen risico nog vanaf. Heeft je auto flinke schade opgelopen en moet je een bedrag van 2000 euro betalen en heb je een eigen risico van 500 euro? Dan krijg je 1500 euro vergoed en moet je de rest zelf bijbetalen. Je eigen risico bepalen is iets om rekening mee te houden bij het afsluiten van je autoverzekering.