3 Belangrijke tips voor jou als beginnende rijder!

Als beginnende rijder veilig de weg op!

Spannend! Je hebt net je rijbewijs gehaald en mag zelfstandig de weg op. Dat is in het begin nog best spannend en wat onwennig. Om jou op weg te helpen hebben wij een aantal tips voor je!

1. Blijf rustig

De belangrijkste tip is om rustig te blijven in het verkeer. Slaat de motor af? Lukt het inparkeren niet? Ben je zenuwachtig door de ongeduldige bestuurders achter je? Gaat er iets mis? Raak dan niet gelijk in paniek. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar laat je zenuwen niet de overhand nemen. Laat het gaan. Jij bent een beginner. Je moet nog ervaring opdoen.

2. Oefenen en ervaring opbouwen!

Leren rijden doe je pas echt wanneer je met je rijbewijs op zak de weg op gaat in je eigen autootje. Pak de auto zo vaak mogelijk, vooral in het begin wanneer je eigenlijk nog een beetje bang bent om alleen te rijden. Je moet ervaring opbouwen en oefenen. Je zult vanzelf zien dat het rijden alleen maar beter gaat. Gaan bepaalde dingen nog niet lekker? Oefenen dan specifiek daarop! Ga bijvoorbeeld naar een leeg terrein en oefenen met optrekken, schakelen of parkeren. Neem iemand mee als je dat fijner vindt.

3. Let goed op en laat je niet afleiden!

Heel vanzelfsprekend, maar je raakt vaak sneller afgeleid dan je denkt. De meeste ongelukken gebeuren door een momentje van onoplettendheid of onverwachte omstandigheden. Wees altijd alert! Stop gewoon als je iets uit je tas wil pakken of op je mobiel wilt kijken. Kijk daarnaast altijd goed vooruit! Veel mensen zijn geneigd alleen in de directe omgeving te kijken. Let altijd goed op wat er in de verte gebeurt, zo kan je gevaren sneller herkennen en daar beter op anticiperen.

Tip: Merk je dat de bestuurder achter je, te dicht op je zit? Ga rustiger rijden, geef het remmen op tijd aan en laat hem/haar jou bijvoorbeeld inhalen.

Extra tips:

  • Rij nuchter
  • Bereid je rit voor
  • Houd je aan het snelheidslimiet!