Restwaarde elektrische auto hoger dan benzine of diesel

tesla-s

06-06-2019

ING schat dat na 5 jaar 40 tot bijna 50 procent van de nieuwwaarde van elektrische auto’s behouden blijft. Naar schatting is dat veel meer dan een dieselauto (27.5 tot 35 procent), maar ook meer dan een benzine auto (35 tot 42.5 procent).

Ze baseren zich op de input van restwaardebepaler Autotelex. Zij meldden in het verleden al vaker dat de restwaardes van elektrische auto’s hoger zijn dan bij benzine en dieselauto’s. Ook uit een onderzoek onder consumenten blijkt dat elektrische auto’s met voldoende actieradius populair zullen zijn op de occasionmarkt. Over 5 jaar overweegt een kwart van de consumenten de aanschaf van een elektrische occasion.

Elektrische auto’s zijn relatief betrouwbaar en hebben minder onderdelen nodig dan benzine- en dieselauto’s. Hierdoor is de garantie op batterij en elektromotor vaak ruim (tot 8 jaar). Maar lange tijd (en nu nog steeds) was de restwaarde een van de grote onzekerheden bij elektrische auto rijders. De restwaarde liet zich namelijk lastig bepalen. In 2025 zal dit, volgens economen van ING, duidelijker zijn, waardoor consumenten eerder de aanschaf van een elektrische auto overwegen.

Bron: Automotive