Hoera, makkelijker ‘n hypotheek voor startende ZZP’er

makkelijker-een-hypotheek-voor-startende-zzp-er

Hoera, makkelijker ‘n hypotheek voor startende ZZP’er

Als pas gestarte ZZP’er een hypotheek aanvragen? Dat was in het verleden nauwelijks mogelijk. Dat verandert gelukkig langzamerhand. Veel mensen klagen nog over banken, maar toch behandelen ze de aanvraag van een ZZP’er voor een hypotheek telkens serieuzer. Hoe dit bekend werd? Dankzij een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Die vroeg geldverstrekkers wat zij van een ZZP’er nodig hebben voor een hypotheekaanvraag. Inmiddels blijkt dat verschillende banken de zelfstandig professionals tegemoet willen komen. Hoe? Door voor hen de aanvraag van een hypotheek te versimpelen. Ben je zelfstandige en werk je minder dan drie jaar voor jezelf? Dan mag je bij deze banken nu ook een expert een prognose van je inkomsten laten aanleveren. Die prognose moet dan natuurlijk wel een stijging voor de komende jaren hebben. Krijg je daarna de hypotheek? Dan is dat in de meeste gevallen wel iets minder dan wanneer je in loondienst bent. De banken geven voor ZZP’ers bij zo’n prognose meestal 80% van de marktwaarde van je nieuwe woning. En die marktwaarde baseren ze dan weer op de taxatie of de koopprijs.

Coulantere banken

In Nederland zijn onder meer Obvion en de ABN Amro zo coulant geworden voor startende ZZP’ers met een hypotheekaanvraag. Aanvragen kan echter nog altijd pas minstens één jaar na je start. Toch is deze aanpak al een hele verbetering. Normaal gesproken willen de banken je inkomsten van de voorgaande drie jaren zien. Hieruit berekenen zij dan een gemiddelde. Of ze trekken een eventueel stijgende lijn zelf al door om een verwachting te maken van hoeveel geld je maandelijks kunt betalen voor je hypotheek.

Anti-ZZP-banken

Helaas zijn er ook nog banken die ZZP’ers door hun gedrag weren. Zij hanteren nog altijd strenge regels. Zoals MoneYou. Daar ben je met een aanvraag als ZZP’er zelfs helemaal niet welkom. Zij nemen deze dan ook niet in behandeling. Andere geldverstrekkers voegen vreemde regels toe. Run je bijvoorbeeld een café of ben je op een andere manier ZZP’er in de horeca? Dan hoef je geen hypotheek aan te vragen bij Lloyds Bank. Met andere beroepen ben je hier wél welkom. Loop je vast met vinden van een (adres voor) je hypotheek als ZZP’er? Er staat hulp voor je klaar bij verschillende organisaties en bedrijven. Bijvoorbeeld in de vorm van een checklist of persoonlijk advies. Ga je een hypotheek aanvragen? Denk er dan in ieder geval aan dat je om de Nationale Hypotheek Garantie vraagt, kortweg NHG. Dat helpt vaak.

Financial Lease auto voor ZZP

Gelukkig is Financial Lease aanvragen voor een ZZP’er een stuk eenvoudiger dan het aanvragen van een Hypotheek. Doe je vandaag een aanvraag bij Financial Lease ZZP, dan kun je in theorie morgen al rijden!