Wat te doen voor een ZZP-pensioen?

wat-te-doen-voor-een-zzp-pensioen

Wat te doen voor een ZZP-pensioen?

Ben je nog niet zo lang geleden gestart als ZZP’er? En had je daarvoor een baan en een pensioenregeling? Tijdelijk mag je deze regeling dan voortzetten als je voor jezelf begint. Hoe lang? Dat is maximaal 10 jaar. Als ZZP'er / ondernemer heb je ook het recht om elk jaar van de winst een deel opzij te zetten voor later. Deze oudedagsreserve hoef je niet eens letterlijk te sparen, maar mag je ook gewoon als papieren potje voor de belastingdienst aftrekken.

Oud pensioen van vorige baas laten doorlopen

De enige voorwaarde die je als startende ZZP’er hebt om je oude pensioen van je vorige baas te laten doorlopen, is dat dit wel moet zijn toegestaan van het pensioenreglement. Wat je ook beslist moet weten? Dat er een nadeel zit aan het voortzetten van die regeling. Want in het verleden droeg je alleen een deel van je salaris af aan deze pensioenregeling. Nu je zelfstandig ondernemer bent, moet je ook het werkgeversdeel zelf betalen. Dit is vaak de reden dat ZZP’ers daarom afzien van het overnemen van de oude pensioenregeling.

Potje voor later

Bouw je liever zelf een potje op? Dan zijn dit de spelregels:

  • Elk jaar maximaal 9,8% van je winst reserveren
  • Maximaal € 8.774 in 2016 reserveren
  • In je boekhouding heet dit oudedagsreserve
Of op je eigen manier…

Houd je deze boekhoudkundige reserve ook echt apart? Dan koop je er later je oudedagsvoorziening mee. Een aparte spaarrekening openen en zelf steeds geld opzij leggen voor later, kan ook. Of gaan beleggen en je geld laten groeien voor je oude dag. Wat je ook doet, verdiep je er goed in, voordat je een keuze maakt. Zo weet je zeker wat de consequenties zijn van je keuze en vergroot je de kans dat je er later, als je stopt met ZZP’er zijn, warmpjes bij zit.