Handige tips om je airco duurzaam te gebruiken

Tegenwoordig zijn bijna alle auto’s voorzien van airco. Heerlijk voor de warme zomerdagen en ook nog eens een stuk veiliger. Warmte beïnvloed ons concentratievermogen, door tijdens de warme zomerdagen gebruik te kunnen maken van een airco, verklein je de kans op ongelukken. Uiteraard zitten er ook nadelen aan het gebruik van airco. In deze blog vind je een paar handige tips om je airco duurzaam te gebruiken.

Start te airco pas tijdens het rijden

Het eerste wat je waarschijnlijk doet als je in jouw bloedhete auto stapt, is de airco aanzetten. Het is echter verstandiger om eerst alle ramen open te zetten en te beginnen met rijden. Hierdoor kun je de binnentemperatuur al een stukje verlagen, waardoor de airco straks minder hard hoeft te werken. Na 5 minuten kun je bijvoorbeeld alle ramen weer dicht doen en de airco aanzetten. De air compressor wordt namelijk aangedreven door de motor met behulp van de multi-riem. Dat betekent dat hoe sneller de auto draait, hoe efficiënter er gekoeld kan worden.

Zorg dat de airco wekelijks eens aanstaat

Maak regelmatig gebruik van de airco om uitdroging van bepaalde rubber verbindingen te voorkomen, waardoor lekkage kan ontstaan. Door de airco minstens één keer per week te gebruik ga je ook condens- en schimmelvorming tegen, omdat de airco de lucht ontvochtigt. Een kwartiertje per week is voldoende om de airco in goede staat te houden.

Uitzetten bij zware inspanningen

Het is verstandig om de airco tijdens zware inspanningen even uit te schakelen. Zo voorkom je dat de motor overbelast raakt en krijgt de auto extra vermogen waardoor deze gemakkelijk de berg op kan komen. Dus rijd je veel in berggebieden? Schakel de airco dan met steile hellingen even uit. 

Onderhoud de airco goed

Een auto verliest circa 10% koelmiddel per jaar. Een in de zoveel tijd moet er koelmiddel worden bijgevuld om te voorkomen dat de aircopomp stuk gaat. Een versleten airco zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Je bespaart jezelf honderden euro's door het eens in de vier jaar het koelmiddel aan te vullen. Ook het vervangen van luchtfilters is eens in de zoveel tijd nodig, omdat je airco door vervuilde filters minder goed zal werken. Door deze zaken jaarlijks te checken en wanneer nodig is te vervangen, zal je airconditioning langer meegaan.