Afhaal is geen oplossing voor autobedrijven

click-and-collect-autobedrijven

Tijdens de persconferentie van 2 februari werd er bekend gemaakt dat de overheid afhaalmogelijkheden wil realiseren voor niet-essentiële winkels. Het zogenoemde click-and-collect. Volgens Bovag werkt dat niet voor autobedrijven. Er komt teveel vlieg- en kunstwerk kijken bij de verkoop van een auto.

Huidige situatie

Autobedrijven zijn momenteel alleen open voor onderhoud en reparaties. Alle tankstations en wasstraten zijn open, maar de showrooms zijn gesloten. Auto’s mogen niet worden afgehaald, maar wel aan huis worden afgeleverd. Proefrijden is mogelijk, maar vanaf een openbare plek of aan huis. Ook moet er voldoende afstand worden bewaard en hygiëne maatregelen worden genomen, er geldt een max van twee personen. Het zorgt voor logistieke uitdagingen. Zo is er bijvoorbeeld geen mogelijkheid om even snel een alternatief te laten zien. Het kost allemaal veel tijd op deze manier. 

De gewenste situatie

De Bovag zou graag willen dat het kabinet toestaat dat er zowel proefritten mogen worden gemaak, als de verkoop van auto’s op afspraak. Online bestellen en afhalen doe je namelijk niet met een auto, daar is de investering te groot voor. Ook is het lastig om dat allemaal telefonisch en digitaal te laten plaatsvinden. Als je een auto koopt wil je hem kunnen proefrijden. Er moet een mogelijkheid zijn om de showroom te bezoeken op afspraak. De vraag is echter of daar gehoor aan gegeven wordt.

Bron: Autoweek