Bijtelling bij een bedrijfswagen

Voor een bedrijfswagen gelden de zelfde regels omtrent bijtelling als bij een personenauto. Onder een bedrijfsauto wordt verstaan: een grijs kenteken auto, bestel auto en of ook wel bus onder de 3.500kg die u met een B-rijbewijs mag besturen.

« Terug naar Financial Lease Wiki

Fiscale waarde van een bedrijfswagen

Groot nadeel van een bedrijfswagen is dat de Fiscale waarde door het BPM bedrag totaal uit verhouding is met de aanschaf waarde van een bedrijf bus. De Fiscale waarde is gelijk aan de Consumentenprijs, een consument (particulier persoon) is BTW en BPM plichtig. U als ondernemer verschuift de BPM van een bedrijfswagen, deze rekent u niet af bij de dealer. De btw vordert u terug. Zo kan het zijn dat een bedrijfswagen u netto € 20.000,- kost, maar deze een fiscale waarde heeft van € 50.000,- waarover uw bijtelling wordt gerekend. Dit staat vaak niet in verhouding met het eventuele voordeel dat u heeft van het privé gebruik. Daarom kiezen veel berijders ervoor om geen bijtelling over een bedrijfswagen te betalen. 

Geen bijtelling betalen voor een bedrijfswagen

Het invullen van “verklaring van geen privégebruik” is een optie om geen bijtelling te betalen over uw bedrijfswagen. Hierbij geld dat u aannemelijk moet maken door middel van een sluitende rittenregistratie dat u niet meer dan 500km er jaar privé kilometers rijd met uw bestelbus. Dit is een bijna ondoenlijke zware administratieve last omdat de bewijsvoering altijd bij de berijder ligt. U moet aannemelijk maken dat u niet meer privé kilometers heeft gereden. Voornamelijk bij veel verschillende kortte ritten ontkomt u niet aan een Black box die door de fiscus goedgekeurd is. Even in de pauze een boodschapje doen is al Privé. 

Geen rittenregistratie en geen bijtelling?

Gelukkig zijn er in Nederland een aantal uitzonderingen op de regels, hier is jurisprudentie over. Hou er wel altijd rekening mee dat u het moet aantonen, de belastingdienst is de enige instantie die gelijk heeft tenzij u het tegendeel bewijst. 

Uitsluitend geschikt voor goederen vervoer

De eerste uitzondering is het eenvoudigste bewijs dat uw bedrijfswagen niet geschikt is voor privé gebruik. Wanneer uw bedrijfswagen enkel beschikt over een bestuurdersstoel (dus maar 1 zitplaats heeft), heeft u er privé geen enkel voordeel bij. Denk hierbij aan een bedrijfswagen die vol ligt met gereedschap, enkele cabine en waarvan de bijrijdersstoel/bijrijdersbank gedemonteerd is. Klein maar belangrijk detail hierbij is dat de bevestigingspunten voor de passagiersstoel verwijderd/onklaar gemaakt zijn. Dit gaat dus enkel op als u nooit een passagier mee neemt! Als een bedrijfswagen (vrijwel) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, dan is de bijtelling 0%.

Niet geschikt voor privé gebruik

Een iets grijze gebied voor 0% bijtelling is als een bedrijfswagen te vies is voor privégebruik. Denk hierbij aan een versmeedde bedrijfswagen waarin vrijetijdskleding niet schoon blijft als u erin gaat zitten of een bedrijfswagen die zo erg stinkt dat u er niet voor uw plezier erin gaat rijden. Echter is dit wel een erg dun randje om op te balanceren wanneer u weet dat de bewijsvoering bij u zelf ligt. Wij hebben immers wel eens personenauto’s gezien die te smerig waren om in te zitten en werkelijk zo hard stonken dat wij geen lucht meer kregen. Deze jurisprudentie berust dus wel erg op perceptie en is dus daardoor niet helemaal waterdicht bewijs. Wat u vies vind kan een ander wel als normaal beschouwen. Daarnaast is het ook nog wel raar om opzettelijk uw nieuwe bedrijfswagen te besmeuren om onder de bijtelling uit te komen. 

Andere redenen waarover een uitspraak is gedaan

Gelukkig zijn er steeds meer uitzonderingen waarover door een rechter uitspraak is gedaan, uiteraard wordt dit continu gevoed door ondernemers die bijtelling op een enkele cabine bedrijfswagens onterecht vinden. Vooral door het verschil van consumentenprijs en netto aanschafwaarde, want het eerder genoemde voorbeeld van een consumenten prijs á € 50.000,- staat totaal niet in verhouding met het eventuele privé voordeel. Een personenauto van € 50.000,- is immers heel iets anders dan een bestelbus van € 20.000,- excl. BTW en BPM, maar de fiscus vindt dat u voor beide hetzelfde moet bijtellen. Het Hoge Raad heeft al eens beslist dat een Bloemist met een bedrijfsspecifiek ingerichte grootte Bloemenauto voorzien van meerdere zitplaatsen in aanmerking kwam. Er is ook al een uitspraak geweest over een hele grootte bedrijfswagen van een vloerbedekking leggende ondernemer waarvan de bedrijfswagen te lang en te hoog was omdat deze niet op een normale parkeerplaats past en ook niet in een parkeergarage. Hierin besliste de rechter ook dat het voertuig niet geschikt is voor privé gebruik terwijl de auto wel beschikte over meerdere zitplaatsen. Er beginnen ook uitspraken te komen over kleinere bedrijfswagens, hieruit ontstaat het beeld dat de uitspraken omtrent uitzonderingen voor ruime bedrijfsspecifieke bestelauto’s ruimer toepasbaar zijn. Het is dan wel vereist dat aannemelijk gemaakt kan worden dat de meerdere zitplaatsen noodzakelijk zijn voor bijrijders die nodig zijn voor hulp bij laden en lossen, of dat de bus is voorzien van een zeer specifieke inrichting, of dat de bus gebruikt wordt voor specifieke doeleinden. (denk hierbij eens aan de containerreinigers, bedrijfswagens met een hoogwerker erop, ect,) Wanneer zo’n voertuig dan toch gebruikt wordt voor privé kilometers, dan geldt een bijtelling over het aantal gereden kilometers.


Afkoop vanwege Doorlopend wisselend gebruik

Wanneer een bedrijfswagen verschillende bestuurders heeft, doorlopend wisselend gebruikt wordt door twee of meer werknemers, kan de werkgever een eindheffing van € 300,- voldoen om geen rittenadministratie bij te houden. De werknemers zijn in zo’n situatie geen bijtelling verschuldigd. Om een voorbeeld te geven: een bouwbedrijf met 10 werknemers en 4 bedrijfswagens zonder vaste bestuurders.

« Terug naar Financial Lease Wiki

 Leasevoorraad

financiallease voorraad

Financial Lease ZZP biedt u de grootste financiallease voorraad met enkel BTW auto's en bedrijfswagens. Het beste nationale autolease aanbod voor Occasion Lease of een nieuwe Financial Lease Auto 

Bekijk volledig leasevoorraad

 Lease calculator

Heeft u elders een occasion gevonden? Bereken het voordeligste Financial Leasetermijn en vraag vrijblijvend een offerte aan!


Prijs vanaf

281,- p/m

 

Laatste nieuws

financial leaseadviseur