Bijtelling van een bedrijfswagen bij Financial Lease

Hoe werkt bijtelling bij een bedrijfswagen?

Voor een bedrijfswagen gelden dezelfde regels omtrent bijtelling als bij een personenauto. Onder een bedrijfsauto wordt verstaan: een grijs kenteken auto, bestelauto of ook wel een bus onder de 3.500kg die je met een B-rijbewijs mag besturen.

Fiscale waarde van een bedrijfswagen

Een groot nadeel van een bedrijfswagen is dat de fiscale waarde door het BPM bedrag totaal uit verhouding is met de aanschafwaarde van een bedrijf bus. De fiscale waarde is gelijk aan de consumentenprijs, een consument (particulier persoon) is btw en BPM plichtig. Jij als ondernemer verschuift de BPM van een bedrijfswagen, deze reken je niet af bij de dealer en de btw vraag je terug. Zo kan het zijn dat een bedrijfswagen netto €20.000,- kost, maar deze een fiscale waarde heeft van €50.000,- waarover de bijtelling wordt gerekend. Dit staat vaak niet in verhouding met het eventuele voordeel dat je hebt van het privégebruik. Daarom kiezen veel berijders ervoor om geen bijtelling over een bedrijfswagen te betalen. 

Geen bijtelling betalen voor een bedrijfswagen

Het invullen van “verklaring van geen privégebruik” is een optie om geen bijtelling te betalen over je bedrijfswagen. Hierbij geld dat je aannemelijk moet maken, door middel van een sluitende rittenregistratie, dat je niet meer dan 500km per jaar privé kilometers rijdt met jouw bestelbus. Dit is een bijna ondoenlijke zware administratieve last, omdat de bewijsvoering altijd bij de berijder ligt. Voornamelijk bij veel verschillende kortte ritten ontkom je niet aan een Black box die door de fiscus goedgekeurd is. Even in de pauze een boodschapje doen is al privé.

Geen rittenregistratie en geen bijtelling betalen?

Gelukkig zijn er in Nederland een aantal uitzonderingen op de regel. Houd er wel altijd rekening mee dat je het moet aantonen, de Belastingdienst is de enige instantie die gelijk heeft, tenzij je het tegendeel bewijst. 

1. Je voertuig is uitsluitend geschikt voor goederen vervoer.

Bijvoorbeeld wanneer je bedrijfswagen enkel beschikt over een bestuurdersstoel, want dan heb je er privé geen enkel voordeel bij. Denk hierbij aan een bedrijfswagen die vol ligt met gereedschap, een enkele cabine en waarvan de bijrijdersstoel/bijrijdersbank gedemonteerd is. Klein maar belangrijk detail hierbij is dat de bevestigingspunten voor de passagiersstoel verwijderd/onklaar gemaakt zijn. Dit gaat dus enkel op als je nooit een passagier meeneemt! Als een bedrijfswagen (vrijwel) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, dan is de bijtelling 0%.

2. Je bedrijfswagen is niet geschikt voor privé gebruik (of je hebt een verbod hierop).

Wanneer tussen werkgever en werknemer schriftelijk wordt overeengekomen dat het voor de werknemer verboden is de bestelauto privé te rijden, krijgt de werknemer geen bijtelling. Hierop moet natuurlijk wel worden gecontroleerd door de werkgever met eventuele sancties vandien.

Het volgende is een iets grijzer gebied voor 0% bijtelling. Denk hierbij aan een bedrijfswagen die te vies is voor privégebruik, bijvoorbeeld wanneer je vrijetijdskleding niet schoon blijft als je erin gaat zitten of een bedrijfswagen die zo erg stinkt dat je er niet voor je plezier in gaat zitten. Echter, dit is wel een erg dun randje om op te balanceren wanneer je weet dat de bewijsvoering bij jezelf ligt. Wij hebben immers wel eens personenauto’s gezien die te smerig waren om in te zitten en werkelijk zo hard stonken dat wij geen lucht meer kregen. Deze jurisprudentie berust dus wel erg op perceptie en is daardoor niet helemaal waterdicht bewijs. Wat jij vies vindt, kan een ander wel als normaal beschouwen. Daarnaast is het ook raar om opzettelijk je nieuwe bedrijfswagen te besmeuren om onder de bijtelling uit te komen.

Ook kan het zo zijn dat je niet privé gebruik kunt maken van de bestelauto, omdat deze altijd op de zaak achterblijft.

3. Bedrijfswagens die te groot zijn om op een normale parkeerplaats te passen.

Er is een uitspraak geweest over een hele grote bedrijfswagen van een vloerbedekking leggende ondernemer waarvan de bedrijfswagen te lang en te hoog was omdat deze niet op een normale parkeerplaats of in een parkeergarage past. Hierin besliste de rechter ook dat het voertuig niet geschikt is voor privégebruik, terwijl de auto wel beschikte over meerdere zitplaatsen.

Andere redenen voor 0% bijtelling

Er zijn steeds meer uitzonderingen waarover door een rechter uitspraak is gedaan. Uiteraard wordt dit continu gevoed door ondernemers die bijtelling op een enkele cabine bedrijfswagen onterecht vinden. Vooral door het verschil van consumentenprijs en netto aanschafwaarde, want het eerder genoemde voorbeeld van een consumenten prijs á €50.000,- staat totaal niet in verhouding met het eventuele privé voordeel. Een personenauto van €50.000,- is immers heel iets anders dan een bestelbus van €20.000,- excl. btw en BPM. Echter, de fiscus vindt dat je voor beide hetzelfde moet bijtellen.

Er beginnen ook uitspraken te komen over kleinere bedrijfswagens, hieruit ontstaat het beeld dat de uitspraken omtrent uitzonderingen ruimer toepasbaar zijn. Het is dan wel vereist dat aannemelijk gemaakt kan worden dat de meerdere zitplaatsen noodzakelijk zijn voor bijrijders die nodig zijn voor bijvoorbeeld hulp bij het laden en lossen, of dat de bus is voorzien van een zeer specifieke inrichting, of dat de bus gebruikt wordt voor specifieke doeleinden (denk hierbij aan de containerreinigers, bedrijfswagens met een hoogwerker erop, etc.). Wanneer zo’n voertuig dan toch gebruikt wordt voor privé kilometers, dan geldt een bijtelling over het aantal gereden kilometers.

Afkoop vanwege doorlopend wisselend gebruik

Wanneer een bedrijfswagen verschillende bestuurders heeft, doorlopend wisselend gebruikt wordt door twee of meer werknemers, kan de werkgever een eindheffing van €300,- voldoen om geen rittenadministratie bij te houden. De werknemers zijn in zo’n situatie geen bijtelling verschuldigd. Om een voorbeeld te geven: een bouwbedrijf met 10 werknemers en 4 bedrijfswagens zonder vaste bestuurders.