Financial lease en btw

Hoe zit het met financial lease en btw? Het is verstandig om als ZZP'er of Mkb'er te zoeken naar een leasemaatschappij die btw voertuigen aanbiedt. Als ondernemer bent u hoogstwaarschijnlijk btw-plichtig en juist dan kunt u geld besparen door te kiezen voor een btw voertuig. 

Financial Lease en btw

Voor veel ZZP'ers en Mkb'ers is financial lease de allerbeste oplossing. Met financial lease investeer je in een bedrijfsmiddel zonder ook maar iets in te leveren op de bedrijfsliquiditeit. Het grote voordeel is dat je als btw-plichtige ondernemer btw moet betalen over de aanschafwaarde van de lease auto. Je ontvangt van ons een factuur van het desbetreffende voertuig. Vanaf het moment dat u de eerste maandtermijn heeft betaald economisch eigenaar van het voertuig .De factuur geldt direct als bewijs. Met deze autofactuur kun je het voertuig activeren op de bedrijfsbalans. Omdat u in een nieuwe bedrijfsauto investeert, kunt u de btw over de aanschafprijs terugvragen van de belasting. Dit doet u bij de eerstvolgende btw-aangifte. Het volledige btw bedrag mag u terugvragen. Het voordeel daarvan is dat de btw niet in de maandtermijnen opgenomen is. Daardoor vallen de maandtermijnen lager uit dan bijvoorbeeld bij private lease voor particulieren.

Bij veel leasemaatschappijen kunt u ook kiezen voor een marge voertuig. Dit is voor ondernemers niet interessant, omdat u de btw bij de aanschaf niet kunt terugvragen. Tegelijk moet u bij een verkoop van uw marge voertuig wél btw afdragen. Bij ons kunnen ondernemers de investering in het voertuig voor 100% financieren op basis van financial lease! Dat is mogelijk omdat wij de btw al verrekend hebben. Daardoor zijn de maantermijnen van de autofinanciering vrij van btw.

Renteaftrek bij financial lease

Naast dat u de btw kosten kunt verrekenen is het ook mogelijk om te profiteren van renteaftrek. Dit is mogelijk bij alle zakelijke leningen dus ook bij financial lease. De rente die u dient te betalen aan de leasemaatschappij is fiscaal aftrekbaar. Deze verrekent u gewoon bij de belastingaangifte.

Financial lease en btw voertuigen

Je bent als ondernemer btw-plichtig. Het is daarom heel verstandig om alleen financial lease aan te vragen voor een btw voertuig. In onze actuele auto lease voorraad kun je een keuze maken tussen het leasen van een marge auto of btw auto. Daarnaast wijzen wij je er bij elke advertentie op of je een offerte aanvraagt voor een marge voertuig. Uiteraard zijn nieuwe auto's en bedrijfswagens altijd btw voertuigen, maar bij een occasion kan een auto onder de marge regeling ingekocht zijn door het autobedrijf. Deze occasions zijn voor jou als btw plichtige ondernemer een zeer slechte investering om te activeren op de balans. De marge auto’s zijn namelijk voor je bedrijf veel duurder dan de occasions waarvan je de btw wél kan terugvorderen bij de fiscus. Als je een marge auto aanschaft dan is er geen btw te verrekenen. Je moet daarom het gehele factuurbedrag als investering activeren op de bedrijfsbalans. En bij verkoop van de auto aan een andere partij ben je verplicht om btw in rekening te brengen. Het komt erop neer dat de btw die je bij de koop niet zelf kon terugvorderen wél moet afdragen bij een verkoop van de auto!