Een bedrijfsbus of bedrijfsauto is voor veel ondernemers en must. Alleen een bedrijfswagen naast je privé auto voor de deur, is dat nodig? Naast je privé auto ook een een bedrijfswagen voor de deur is misschien een beetje overbodig, nietwaar? Je kunt ook met je bedrijfsauto boodschappen doen of gebruiken om ergens heen te gaan. Hoe zit dat dan precies als je een bedrijfswagen ook privé gaat gebruiken? Daar zitten alleen wel een aantal voorwaarden aan vast. Wij leggen het je graag uit!
De Belastingdienst ziet een zakelijke lease auto als loon in natura. Daarover moet je belasting betalen. Je betaalt bijtelling als je meer dan 500 km per jaar privé rijdt. Het bijtellingsbedrag verschilt per auto, deze wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot van je auto. Heb je een elektrische auto? Dan kun je profiteren van een lagere bijtelling, omdat een elektrische auto milieuvriendelijk is en geen fijnstof en CO2 uitstoot. Bijtelling telt vanaf aanschaf voor vijf jaar.
De bijtelling voor een bedrijfswagen geldt alleen als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Wanneer je minder kilometers maakt dien je dit zelf aan te tonen bij de Belastingdienst. Je zult daarvoor een rittenregistratie moeten bijhouden. Daar zijn gelukkig verschillende apps of voorbeeld templates voor.
Wat moet er in een rittenregistratie staan?
De gegevens die je per rit moet vermelden:
Als je er 100% zeker van bent dat je geen privé kilometers gaat maken met je zakelijke lease auto dan kun je een ‘verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ indienen. Je geeft daarmee aan dat je de bedrijfsbus alleen voor zakelijke doeleinden gebruikt. Je krijgt dan niet te maken met bijtelling en hoeft geen rittenadministratie bij te houden. Houd er rekening mee dat je geen enkele privé kilometers mag maken. Geen enkele! De Belastingdienst controleert dit o.a. door camerabeelden te bekijken langs diverse Nederlandse wegen. Als ze jou daarover vragen gaan stellen, moet je kunnen aantonen dat je voor zaken onderweg was. Wanneer je het vervolgens niet kunt aantonen, moet je alsnog bijtelling betalen.
Heb jij nog geen bedrijfswagen voor je onderneming? Bekijk ons aanbod en vind je ideale bedrijfswagen. Bereken je leasebedrag en vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij nemen je leaseaanvraag in behandeling en beoordelen of jij in aanmerking komt voor financial lease. Je hoort vervolgens binnen één werkdag van ons. Bij een negatieve bkr-registratie kun je mogelijk een afwijzing verwachten. Is je financiale situatie goedgekeurd dan sturen wij je een op maat gemaakte offerte. Het is vervolgens aan jou of je akkoord gaat met het voorstel. Wanneer je akkoord gaat dien je documenten aan te leveren en maken wij de overeenkomst op. Vervolgens moet deze overeenkomst door alle partijen (jou, autobedrijf en door ons) worden ondertekent. Daarna zal de uitbetaling aan het autobedrijf plaatsvinden en kun jij jouw nieuwe auto ophalen.
Aanbod personenauto's Aanbod bedrijfswagen Bereken jouw leasebedrag!
Met financial lease profiteer je als ondernemer van diverse voordelen. Het is de meest goedkope en interessante leasevorm voor startende ondernemers. Met fiscale voordelen zoals: investeringsaftrek en btw-teruggave. Je wordt direct economisch eigenaar van je lease auto. Je hoeft niet in één keer een grote investering te doen, maar betaalt een vast leasebedrag per maand waarin rente- en aflossing is verwerkt. Je bent zelf verantwoordelijk voor de autoverzekering, onderhoud- en reparaties. Het fijne is dat je zelf kunt bepalen waar je dat laat doen. Je bent daarmee voordeliger uit dan bij andere leasevormen.