Jaguar: vanaf 2025 alleen nog volledig elektrische auto’s

jaguar-silk-image-1

Het Britse automerk Jaguar heeft bekend gemaakt dat ze afscheid nemen van de verbrandingsmotor en vanaf 2025 alleen nog volledig elektrische auto’s op de markt zullen brengen. Ook zustermerk Land Rover versterkt de focus naar elektrische auto’s. 

Grootste verandering in de geschiedenis

Deze verandering is waarschijnlijk de grootste verandering in de geschiedenis voor Jaguar. Het automerk stoomt een nieuw modellen lijn klaar, die rust op een speciaal bestemd platform.  Het veranderd niks aan het huidig aanbod, die blijft bestaan. Echter zullen in de toekomst alleen nog elektrische modellen op de markt worden gebracht. 

Welke modellen en namen behouden blijft is nog een verrassing. Liefhebbers van de brandstofauto zullen extra kunnen genieten van de F-type, want die zwaait de verbrandingsmotor als laatste uit. 

Jaguar XJ

De nieuwe Jaguar XJ zal eind dit jaar worden onthuld. Jaguar zegt dat die naam behouden blijft, maar dat de auto niet bij de nieuwe line-up hoort. Jaguar XJ zal vooralsnog op de markt worden gebracht met een elektrische aandrijving als verbrandingsmotoren.

Zustermerk Land Rover

Het zustermerk doet het iets rustiger aan. Land Rover wil vanaf 2030 van elk model een elektrische versie leveren. Er wordt verwacht dat in 2030, maar liefst 60% van de Land Rovers volledig elektrisch is. De eerst volledige versie zal in 2024 op de markt verschijnen. 

In de komende vijf jaar brengt het merk nog zes volledig elektrische modellen op de markt. Het gebruikt het MLA-basis (Modular Longitudinal Architecture) voor zowel de volledig elektrische modellen als deels elektrische modellen.  Daaronder valt dus ook de komende Range Rover en nieuwe Jaguar XJ. Het nieuwe EMA platform (Electric Modular Architecture) is enkel bestemd voor auto’s die volledig elektrisch leverbaar worden. 

Bron: Autoweek