Zo maak jij je autoruiten ijsvrij!

autoruiten-ijsvrij-maken

Deze week liegt er niet om, veel sneeuw en temperaturen van -7, met een gevoelstemperatuur van -15 tot -20 graden. Dat betekent dat veel automobilisten die ‘s ochtends de deur uit gaan de autoruiten moeten krabben. In deze blogpost delen wij tips over hoe je dat het beste kunt aanpakken!

Tips voor ijsvrije ruiten

  • Maak gebruik van ontdooispray of haal je ijskrabber tevoorschijn.
  • Laat je motor uit, begin eerst met het weghalen van de sneeuw en ijs. Veel mensen zetten de motor aan om de auto te helpen ontdooien, maar je verspilt alleen maar brandstof. De ventilatie van de auto zal pas warme lucht blazen als de motor warm is en dat wordt hij niet in een paar minuten.
  • Gooi ook geen heet water op je ruiten, want door het plotselinge temperatuurverschil kan de ruit barsten. De kans is klein, maar wel aanwezig.
  • Haal je ruitenwissers voorzichtig los van het ijs. Dit kun je o.a. doen door er tegenaan te tikken met je ijskrabber. Zo voorkom je dat ze beschadigen of breken wanneer je ze inschakelt en ze zichzelf lostrekken.
  • Maak gebruik van een autohoes of anti-ijsdeken om ervoor te zorgen dat je auto niet bevriest en je de volgende dag niet hoeft te krabben. 

Ruitschade?

Het ijsvrij maken van je ruiten met een ijskrabber beschadigd je ruiten niet direct. Je moet wel uitkijken met andere voorwerpen die er niet voor bedoeld zijn, die kunnen wel lelijke krassen veroorzaken. Dekt je autoverzekering ruitschade? In de winter kunnen je autoruiten beschadigd raken door de combinatie van kou en strooizout op het asfalt. Als losse steentjes op het asfalt liggen kunnen ze opspatten, tegen jouw autoruit aankomen en een barst veroorzaken. Jeweetwel het bekende fenomeen: een ster in je ruit. Als je een WA+ of All-Risk-verzekering hebt hoef jij je daar verder niet druk om te maken, dan word je ruitschade gedekt. Wel kun je te maken krijgen met eigen risico dus controleer wat jouw autoverzekering precies dekt en onder welke voorwaarden. 

Wist je dat?

Je een boete van €230,- kunt krijgen voor een bevroren autoruit? Rijden met een bevroren autoruit is levensgevaarlijk, je moet voldoende zicht hebben op de weg als je rijdt om ongelukken te voorkomen. De politie kan een flinke boete uitdelen wanneer ze jou zien rijden met besneeuwde of bevroren ruiten. 

Blijf thuis!

Werk thuis als kan, dat scheelt heel wat ongemakken.