Elektrische auto’s moeten verplicht geluid maken

02-07-2019

Een van de voordelen van een elektrische auto is dat die nauwelijks geluid maakt. Echter, voor blinden en slechtzienden (maar ook andere weggebruikers) kan dit voor problemen zorgen. Daarom moeten nieuwe modellen elektrische auto’s vanaf nu voorzien zijn van een akoestisch waarschuwingssysteem.

Het Amerikaanse Department of Transportation stelt dat elektrische auto’s wel 37% vaker zijn betrokken bij ongevallen met voetgangers dan andere auto’s. De stilte van een elektrische auto kan daarom levensgevaarlijk zijn.

Welk geluid moeten elektrische auto's maken en wanneer?

Het geluid tot een snelheid van 20 km per uur zou uitgezonden moeten worden. Daarboven maken de banden al genoeg geluid. Ook zijn achteruitrijgeluiden verplicht. Het geluid moet hoorbaar zijn voor ouderen, met een volume van minimaal 56 dB en maximaal 75 dB bij 20 km per uur.

Autofabrikanten moeten zelf beslissen welk geluid de auto moet maken, zolang het een continu geluid is en het herkend wordt als een autogeluid. Sommige autofabrikanten anticiperen hier al jaren op, bijvoorbeeld bij de Toyota Prius of bij een BMW waar je kunt kiezen tussen een auto met of zonder geluid. Maar nu is het dus officieel vastgelegd in de wet en moeten alle nieuwe elektrische auto’s aan deze eis voldoen. Wanneer je al een auto hebt zonder geluid, dan krijg je uiteraard geen boete. De auto is namelijk al goedgekeurd zonder geluid.

Wil je ’s nachts toch onhoorbaar door een woonwijk rijden? Dan is een schakelaar (pauzeknop) om het geluid tijdelijk uit te schakelen toegestaan.

Bron: ad.nl