Interessante feiten: veel ondernemers en zzp’ers denken aan stoppen

| Geschreven door Maureen
zzp-in-corona-tijd

Corona bepaald al een tijdje ons leven, om precies te zijn zitten we alweer bijna precies 2 jaar in de - zogeheten - corona crisis. De maatregelen van het kabinet hebben veel invloed op onze samenleving, maar vooral de zzp’ers hebben het moeilijk, de meeste van hen. Uit onderzoek van Knab, onder 2500 zzp'ers, is gebleken dat door corona, vier op de tien zelfstandigen minder verdienen en daardoor hun privé spaargeld moeten aanspreken om rond te komen. 

Steunmaatregel?

De steunmaatregel Tozo is al een tijdje niet meer beschikbaar voor zzp’ers. 29% van de ondervraagden kregen in het verleden steun van de Tozo, maar zijn nu aangewezen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen (Bbz). Uit het onderzoek blijkt dat 15% van de ondervraagde zzp’ers minder dan het sociaal minimum van €1.078 per maand verdient. Van de zzp’ers onder het minimum geeft 12% aan dat ze in aanmerking komen voor de nieuwe steunmaatregel (Bbz). 42% blijkt de regeling niet eens te kennen.

De overheid is niet snel met het uitkeren van de steun. Het verschil tussen de Tozo van de gemeente en de Bbz-regeling van de overheid, is dat het weken kan duren voor je als zzp’er de steun daadwerkelijk ontvangt, er moet eerst worden gekeken of je er recht op hebt. Gemeenten pakken dit allemaal verschillend aan en het kost daarnaast veel tijd. Tijd die de meeste ondernemers niet eens hebben, omdat hun het water al aan de lippen staat. 

Horecasector het hardst geraakt

Iedereen wordt hard geraakt door de pandemie, maar de horeca wordt toch wel het hardst geraakt. 42% van alle zzp’ers verdient nu minder, bij de horeca is dat maar liefst 85%, gevolgd door de cultuursector met 79%. Bij de persoonlijke dienstverleners zoals kappers is dat 59%. De zzp’ers in de bouw blijken het daarentegen een stuk beter te doen. Een kleine groep van 26% kan minder verdienen door de maatregelen.

Liever in loondienst dan omscholen

De overheid ziet het liefst dat ondernemers zich laten omscholen, zelf voelen de meeste ondernemers vrij weinig voor dat idee. Echter is de financiële situatie erg groot en niet langer houdbaar voor de meeste ondernemers. Heel veel zzp’ers denken daarom om in loondienst te gaan. Zo’n 12% van de ondervraagde zzp’ers heeft gedacht om helemaal te stoppen met de onderneming. 24% van de zzp’ers die minder verdienen dan het minimum wil zich omscholen tegenover 31% die in loondienst wil en 29% denk erover om te stoppen. Ondernemers staan niet te springen om zich om te scholen, ze hebben gekozen voor iets waar hun passie ligt en door een reden waar zij geen invloed op hebben loopt het anders. 

De bouw draait overuren

Door corona hebben veel mensen meer tijd om hun huis of tuin te laten opknappen. Veel ondernemers in de bouw zien hun werk alleen maar toenemen sinds corona. In de bouw werken circa 185.000 zzp'ers in Nederland. 7% verdient minder dan het minimum, laagste percentage van alle factoren. Vooral de kleine ondernemers zoals  zzp’ers profiteren van de situatie, omdat zij vaak huis- en tuin klussen aannemen. Voor de zzp’ers bij grote bouwbedrijven ligt dat anders. Het aantal nieuwbouwprojecten is door corona gedaald.

Opvallende feiten bij andere sectoren

Alle andere sectoren hebben het erg moeilijk. In de zorg blijken het minst aantal zzp’ers te willen stoppen, namelijk 6%. De zakelijke dienstverlening is de grootste sector met ruim 350.000 zzp’ers, 9% verdient minder dan het sociaal minimum, de schade blijft dus enigszins beperkt en dat komt oa. doordat de groep minder te doen heeft net de consument. 

Conclusie

Het grootste deel van de zzp’ers gaat liever in loondienst dan dat zij zich moeten laten omscholen. Door de corona crisis denken veel ondernemers aan stoppen, omdat het niet veel langer meer is vol te houden, veel ondernemers komen met moeite rond. Hoe de toekomst eruit gaat zien weet niemand, maar hopelijk verdwijnt corona snel meer naar de achtergrond. De tijd zal het leren.