Voor het eerst een auto leasen, dit zijn de financiële voordelen!

Als startende ondernemer en zzp’er heb je waarschijnlijk een bedrijfswagen nodig om naar klanten te kunnen reizen. Je doet er dan verstandig aan om in een auto van de zaak te gaan rijden. Er zijn drie mogelijkheden voor het financieren van een bedrijfswagen. Je hebt eigen geld, je leent geld of je gaat leasen. Een combinatie is ook mogelijk. Je kunt een deel zelf financieren en voor het resterende bedrag een leasecontract afsluiten.

Het voordeel van leasen

Of je nu beginnende ondernemer bent of al een paar jaar een bedrijf runt. Je kunt als ondernemer of zzp’er in de nieuwste auto rijden, zonder daarvoor in één keer een groot bedrag op tafel te leggen. Door een auto te leasen behoud je meer financiële vrijheid, waardoor je de ruimte hebt om investeringen te doen of lopende rekeningen te betalen.

Bekijk ons lease aanbod

Financial lease of operational lease?

Financial lease is te vergelijken met een hypotheek. Je bent direct economisch eigenaar van de auto, na betaling van het eerste maandbedrag. Het economische risico ligt dan ook bij jou. Je regelt zelf de autoverzekering, het onderhoud en andere bijkomende kosten. Na het contract ben je ook juridisch eigenaar van de auto.

Financial lease is goedkoper dan operational lease, maar dat is niet het enige verschil. Bij Operationale lease is de leasemaatschappij de economische eigenaar van de lease auto, daardoor hoef je niet extra te betalen voor zaken zoals: onderhoud, reparatie, verzekering en belasting. Jij betaalt een vast bedrag per maand en hebt een leasecontract waar alles bij in zit. Aan het einde van het contract lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij, terwijl je bij financial lease ook juridisch eigenaar wordt van de auto en er vervolgens in kunt blijven rijden of de auto kunt verkopen. 

Fiscale voordelen

Met financial lease profiteer je van diverse voordelen:

  • Geen kilometerbeperking
  • Je bent direct economisch eigenaar van de auto
  • Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing
  • Je behoudt je liquiditeit, zodat je kunt blijven ondernemen
  • Je profiteert van diverse fiscale voordelen, zoals rente- en investeringsaftrek
  • Je hebt recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs
  • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract en een eventueel slottermijn
  • Als startende ondernemer de mogelijkheid tot acceptatie zonder jaarcijfers

Operational Lease

Bij operational lease is de dealer of het leasebedrijf juridisch en economisch eigenaar. Voor jou is deze vorm van leasen te vergelijken met huren. Je betaalt als het ware huur voor het gebruiken van de auto.

Netto operational lease

Bij deze vorm betaal je zelf de kosten zoals motorrijtuigenbelasting, onderhoud- en reparatie. Na afloop van het contract kan je ervoor kiezen om eigenaar van het voertuig te worden. 

Full operational lease

Alle kosten zoals onderhoud, reparatie en motorrijtuigenbelasting zijn onderdeel van je leasecontract. Na afloop moet je de auto inleveren bij de dealer of leasemaatschappij. Met full operational lease kom je een stuk duurder uit dan wanneer je kiest voor financial lease. Ook bouw je hierbij geen schadevrije jaren op, omdat je niet de economische eigenaar van de auto bent. Het verschil met financial lease is dat je bij financial lease profiteert van fiscale voordelen en je daar bij full operational lease niet van kan profiteren. 

Bijtelling zakelijke auto

Wanneer je privé rijdt met je zakelijke auto, moet je een bedrag bij de winst tellen voor privégebruik, tenzij je kunt aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Bijtelling is wat je aan privéritten maakt met de auto van de zaak. Als zzp’er kom je daar al snel aan. Bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Wanneer je zakelijk een auto wilt leasen ontkom je niet aan bijtelling. Standaard geldt er 22% bijtelling voor auto's inclusief hybride voertuigen, dit is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Voor elektrische auto's betaal je minder bijtelling. In 2020 zijn er twee soorten bijtelling, 8% en 22%. De 8% bijtelling geldt voor waterstofauto's en elektrische auto's met een cataloguswaarde tot 45.000 euro. Over de meerprijs wordt wel 22% bijtelling gerekend.

Geen bijtelling betalen?