Een hittegolf én hitterecord in Nederland! Dat is natuurlijk ook te merken wanneer je in de auto stapt. Over rijden in de hitte doen veel fabels en feiten de ronde. Hieronder behandelen we enkele vragen.
Is een auto met airco veiliger?
Ja. Uit onderzoek blijkt dat bij een temperatuur boven de 35 graden de kans op ongelukken aanzienlijk toeneemt. Je kunt slaperig worden en je concentratie en reactievermogen nemen af. Het is wel aan te raden om het niet té koud te laten worden in je auto, de overgang van binnen naar buiten mag niet te groot zijn. Vooral voor mensen met problemen met de bloedsomloop is dit niet verstandig.
Is een raam open beter dan de airco?
Ja. Je voelt weliswaar meer wind langs je heen gaan, maar je kunt beter de airco aanzetten. Dit is beter voor het brandstofverbruik (raam open onderbreekt de aerodynamische lijn) en ook maakt het minder lawaai.
Slijt de airco sneller bij intensief en langdurig gebruik?
Nee. De airco hoort, bij goed onderhoud, net zo lang mee te gaan als de auto zelf. Vervang wanneer nodig filters en zet de airco ook af en toe aan als het kouder wordt.
Maakt de airco je ziek?
Nee. Wel kan de airco pollen en ziekteverwekkers bevatten. Als je hier gevoelig voor bent, dan kun je hier ziek van worden. Vervang of reinig daarom regelmatig je filters. Richt ook de blower niet direct op jezelf, dan voorkom je klachten zoals een stijve nek.
Mag ik mijn auto helemaal voltanken?
Ja. Het zou gevaarlijk zijn om je tank helemaal vol te gooien, omdat benzine en diesel uitzetten bij een temperatuurverschil van meer dan 20 graden. In Nederland is de opslagtemperatuur ongeveer 15 graden (een stuk hoger dan in bijvoorbeeld Duitsland), daarom is kans op uitzetting in Nederland klein.
Slijten zomerbanden sneller bij warm weer?
Ja. Alle autobanden slijten sneller dan normaal bij extreem warm weer. Het is aan te raden om regelmatig je bandenspanning te controleren, dan slijten banden namelijk ook minder snel.
Wordt er zout gestrooid in de zomer?
Ja. Asfalt kan gaan smelten, waardoor wegen beschadigd raken. Als dit dreigt, kunnen gemeenten soms zout strooien. Zout onttrekt vocht aan de lucht en laat het asfalt wat afkoelen.
Bron: AD