6 tips voor de zakelijke rijder

checklist

19-02-2019

Als ondernemer, en vooral als startende ZZP’er, is het belangrijk om je bedrijf op financieel gebied gezond te houden. Er zijn meerdere mogelijkheden om te besparen op je zakelijke autokosten. Lees hiervoor onderstaande tips!

1. Kies Financial Lease

Dit is één van de leasevormen om je zakelijke auto aan te schaffen en vooral aantrekkelijk voor zelfstandige of startende ondernemers. Voordelen hiervan zijn dat je direct economisch eigenaar wordt van de auto en dat je kunt profiteren van fiscale voordelen doordat de auto op de bedrijfsbalans wordt geplaatst.

2. Lease een betrouwbare occasion

Niet voldoende geld voor een nieuwe auto? Een tweedehands auto is goedkoper dan een nieuwe. Kies daarbij wel voor een betrouwbare auto, die bijvoorbeeld niet meer heeft gereden dan 200.000 kilometer of ouder is dan 8 jaar. Je wilt natuurlijk niet een klus mis lopen doordat de auto het begeeft.

3. Profiteer van investeringsaftrek

Door je zakelijke auto tot je bedrijfsvermogen te rekenen, kun je profiteren van investeringsaftrek. Ook profiteer je van renteaftrek en ben je direct economisch eigenaar van de lease auto.

4. Vorder btw terug (bij een btw-auto)

Je dient de btw op voorhand te voldoen. Vervolgens kan de betaalde btw over het aanschafbedrag weer worden verrekend bij de Belastingdienst. Geen btw-auto, maar een marge-auto gezien? Ook deze kun je kopen met financial lease. Je profiteert dan nog steeds van fiscale voordelen, behalve de terug te vorderen btw. Vandaar dat een marge-auto voor btw plichtige ondernemers duurder uitvalt.

5. Voorkom onderhoudskosten door rustig rijgedrag

Rustig rijgedrag heeft een positieve invloed op de onderdelen in de auto. Hierdoor bespaar je dus weer op de onderhoudskosten, maar ook op brandstofkosten. Door zuinig te rijden kun je tot wel 10% besparen op brandstof!

6. Privé auto zakelijk rijden

Wanneer je vooral privé rijdt, kun je voor het zakelijk rijden 19 cent per kilometer uit je onderneming halen.

Rijd je niet of nauwelijks privé? Dan kun je gebruik maken van een rittenregistratie om aan te tonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Je hoeft dan geen bijtelling te betalen!