Wat is BPM?

Wat is BPM?

BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Dit betreft een belasting op het gebruik van het Nederlandse wegennet door een inwoner van Nederland of een in Nederland gevestigd bedrijf. Deze eenmalige belasting betaal je over je nieuw gekochte personenauto, bestelauto of motor. Ook bij tweedehands auto's en import auto’s betaal je BPM. Je hebt dan te maken met een rest-BPM bedrag. Dit is het gedeelte van de oorspronkelijke BPM dat nog op de auto rust.

Het moment van heffing is de registratie van een personen- of bestelauto of motor in het kentekenregister of het moment waarop voor het eerst gebruik wordt gemaakt van de Nederlandse weg met een voertuig met buitenlands kenteken.

Importauto’s en BPM

Je dient ook BPM te betalen wanneer je een tweedehands auto uit het buitenland importeert. Je betaalt dan een rest-BPM bedrag, een minder groot bedrag, en je betaalt alleen voor het aantal jaren dat de auto niet was ingevoerd in Nederland. Wanneer je jouw auto exporteert, dan krijg je de teveel betaalde BPM terug!

Hoe wordt de BPM berekend?

Een auto wordt pas op kenteken gezet wanneer er aangifte BPM is gedaan en de BPM is betaald. De BPM wordt berekend over de CO2 uitstoot in gram of kilogram bij personenauto’s. Bij bedrijfsauto’s (op grijs kenteken), motorfietsen en kampeerauto’s is de catalogusprijs bepalend voor de hoogte van het BPM bedrag.

De CO2 uitstoot wordt gebaseerd op de meting bij de Europese typegoedkeuring: de NEDC-testprocedure. De nieuwe WLTP-testprocedure wordt na 2019 gebruikt, deze houdt meer rekening met het praktijkverbruik.

BPM vrijstelling

In de volgende gevallen is je auto vrijgesteld van BPM:
1. Je hebt een bedrijfswagen of taxi
Dit kan alleen wanneer de bedrijfsauto voor meer dan 10% wordt gebruikt voor de onderneming en minimaal 5 jaar in de onderneming blijft. Btw-plichtige en niet btw-plichtige ondernemers kunnen hiervan profiteren.
2. Je hebt een auto met 0 gram CO2 uitstoot
Dit zijn 100% elektrische auto’s. Hiermee probeert de overheid het rijden van elektrische auto’s aantrekkelijker te maken.

Daarnaast kun je BPM terugvragen wanneer de bestelauto wordt gebruikt voor het vervoeren van gehandicapten en rolstoelgebruikers.