hoe zit het met de btw bij financial lease?

Hoe wordt de btw berekend?

Financial lease is een zakelijke financiering, financieringen zijn altijd vrij van btw. Vandaar dat je maandtermijnen ook altijd vrij van btw zijn. Echter, je schaft middels lease een auto of bedrijfswagen aan waarbij wel btw in rekening gebracht kan worden, hoe dat zit en wanneer je deze betaalt leggen wij je graag uit.

Zakelijk investeren in een voertuig en btw teruggave

Wanneer je een nieuwe auto aanschaft, ontvang je bij het leasen van een btw auto een factuur van de leverende dealer met daarop een exact btw bedrag. Door het opnemen van de factuur in de boekhouding, verreken je in één keer het betaalde btw bedrag met de Belastingdienst bij de eerstvolgende aangifte, net zoals alle andere aankopen waarbij btw in rekening gebracht wordt. Je verrekent de ontvangen btw bedragen (af te dragen btw) met de betaalde btw (voorbelasting). Hieruit volgt een te betalen of een te ontvangen bedrag van de omzetbelasting die je indient bij de Belastingdienst.

Bij financial lease vraag je de btw over de aanschaf in één keer terug, waardoor de btw daarmee helemaal verrekend is. De maandbedragen zijn vrij van btw.

Het is verstandig om als btw plichtige ondernemer te zoeken naar een btw auto. De investeringswaarde van een btw auto is altijd lager dan een marge auto. Btw-vrijgestelde werkgebieden zijn: medische beroepen, zorginstellingen, uitvaartondernemingen, kredietbemiddeling, verzekeringen, onderwijs en sociale instellingen. 

Hoe bereken je de btw bij een personenauto?

Bij een personenauto (geel kenteken voertuig) kun je niet zomaar de btw uitrekenen door te delen door 1.21. Een geel kenteken voertuig kent namelijk BPM als extra belasting. Er mag geen btw berekend worden over belasting, vandaar dat het niet direct eenvoudig is om de btw van een personenauto uit te rekenen. Voor het berekenen van het btw bedrag moet altijd eerst gekeken worden naar het rest BPM bedrag. Gelukkig zijn er voor het berekenen van rest BPM bedragen genoeg online tools te vinden. Wanneer we het rest BPM bedrag weten, kunnen we die van het factuurbedrag aftrekken. Hetgeen wat overblijft is dan volledig belast met btw. Door het bedrag wat overblijft te delen door 121 en te vermenigvuldigen met 21 hebben we dan het btw bedrag van een personenauto.

Waarom ontvang ik geen btw factuur van de dealer?

Wanneer er geen btw bedrag op de factuur staat, dan zal er op de factuur iets in de trant van “geleverd onder marge regeling” moeten staan. Je hebt dan een auto aangeschaft die door het autobedrijf ingekocht is van een particulier. Bij het inboeken boek je dan de gehele factuur als investering. Het nadeel van een marge auto voor een btw plichtige ondernemer is dat je bij de verkoop wel weer btw in rekening moet brengen. Een marge auto is voor jouw onderneming een gebruiksgoed en mag, wanneer je een btw plichtige onderneming hebt, niet als marge uit gefactureerd worden. Een marge auto kost je dan extra afschrijving.

Meer weten over het verschil tussen een marge en btw auto?

Bij financial lease betaal je de btw bij aflevering van de auto, wij financieren het investeringsbedrag. Je betaalt, onder vermelding van het factuurnummer, de btw aan het autobedrijf. De leasemaatschappij zal het investeringsbedrag aan het leverende autobedrijf overmaken. Hiermee is de factuur aan het autobedrijf in zijn volledigheid voldaan. Je krijgt de btw bij je eerstvolgende aangifte in zijn volledigheid terug van de Fiscus. De investeringswaarde betaal je in maandelijkse termijnen.

En hoe zit het met de btw bij import auto's binnen en buiten de EU?

Is het nog niet helemaal duidelijk? Neem dan even contact met ons op!