Je eerste lease auto aanschaffen, kies de juiste leasevorm

eerste-lease-auto-leasen

Op zoek naar een lease auto, je eerste om precies te zijn? Een nieuw avontuur komt om de hoek kijken. Een mijlpaal die gevierd moet worden. Gefeliciteerd! Ga je als zelfstandig ondernemer je eerste leaseauto uitzoeken of krijg je deze van je werkgever? Op het gebied van zakelijk leasen bestaan er twee leasevormen: financial lease en operational lease en deze zijn totaal verschillend. In deze blogpost vind je een aantal tips die je helpen om de juiste leasevorm te kiezen. 

Financial lease of operational lease?

Een nieuwe auto aanschaffen is een flinke investering, maar als ondernemer of zzp’er is mobiliteit erg belangrijk. Een alternatief is het mogelijk om een auto van de zaak te financieren, door een auto te leasen. Je kunt kiezen voor financial lease of operational lease. Het grootste verschil is dat je bij financial lease de eigenaar van de auto wordt, terwijl dat bij operational lease niet het geval is, de leasemaatschappij is dan de eigenaar van de auto. Daarnaast ben je bij financial lease zelf verantwoordelijk voor een autoverzekering, onderhoud- en reparatiekosten. Dit betekent dat je zelf mag bepalen waar jij je verzekert en waar je de auto naartoe brengt, het voordeel is dat je goedkoper uit bent dan wanneer de leasemaatschappij dit voor je regelt, je hebt dan ook geen vrije keuze waar je auto naartoe gaat voor onderhoud- en reparatie. De leasemaatschappij kan jou volledig ontzorgen door dat allemaal te regelen, maar dat berekenen ze wel door in je maandelijkse leasebedrag. 

Gemak met operational lease

Wil je graag volledig ontzorgt worden en kies je liever voor gemak? Dan kun je het beste kiezen voor operational lease. Je betaalt een vast bedrag per maand, zonder bijkomende onverwachte kosten. Alles zit inbegrepen, behalve de brandstofkosten. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en daarom lever je de auto na je leasecontract weer in en kun je bijvoorbeeld gelijk weer een nieuwe auto uitzoeken. 

Genieten van fiscale voordelen met financial lease

Wil je graag zelf de touwtjes in handen houden, profiteren van fiscale voordelen en eigenaar worden van de leaseauto? Kies dan voor financial lease! De leaseauto komt na het tekenen van je leasecontract op de balans te staan van je onderneming. Je bent direct economisch eigenaar en aan het einde van je contract word je ook juridisch eigenaar. Je betaalt een vast leasebedrag aan rente- en aflossing per maand. Zo heb jij zekerheid en behoud jij je liquiditeit zodat je kunt blijven ondernemen. 

Het verschil is dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor de verzekering, belastingen en onderhoud. Je kunt de ene maand dus meer kwijt zijn aan je auto dan de andere keer. Je bepaald echt zelf waar jij jouw verzeker of naartoe brengt voor reparatie of onderhoud. Als je niet veel pech hebt met je auto ben je goedkoper uit dan met operational lease. Weliswaar heb je de zekerheid van een vast maandbedrag per maand, maar deze ligt een stuk hoger dan met financial lease, omdat de leasemaatschappij de kosten voor het ontzorgen heeft meegenomen in je maandbedrag. 

Leasen via je werkgever

Een leaseauto kiezen

Wanneer je je eerste leaseauto mag uitzoeken is een leuk moment. Je werkgever heeft een leasebudget vastgesteld en voor een passend leasebedrag mag jij jouw leaseauto uitzoeken. Hoe vind je de auto die het beste bij je past? Het is belangrijk om eerst voor jezelf duidelijk te hebben aan welke eisen jouw leaseauto moet voldoen. Wat vind jij echt belangrijk? Vervolgens zoek je aan de hand van je belangrijkste criteria  auto’s en ga je ze vergelijken. 

Vergeet de bijtelling niet!

Wanneer je een auto zakelijk rijdt dien je rekening te houden met de bijtelling. Hier krijg je pas mee te maken als je meer dan 500 km privé rijdt. Rijd je echt alleen zakelijk, dan geldt bijtelling niet voor jou! Echter moet je wel kunnen aantonen dat je minder dan 500 km privé rijdt. Dit doe je middels een kilometerregistratie. Je dient daarvoor alle kilometers netjes bij te houden.

Meer over bijtelling

Bijtellingspercentages in 2021

Elektrische auto

Voor een elektrische auto geldt een lagere bijtelling dan voor een brandstofauto. In 2021 is dat 1% bijtelling over de eerste 40.000 van de cataloguswaarde. Daarboven betaal je 22% bijtelling. Wanneer je kiest voor een elektrische auto die tussen 1 januari 2017 en 31 december 2020 een tenaamstelling kreeg of als je een elektrische occasion kiest van voor 31 december 2020 heb je recht op een lagere bijtelling. Er geldt dan een bijtelling die op de datum van de eerste registratie geldig was voor vijf jaar. Hoe laag de bijtelling is hangt af van de eerste registratie. Na vijf jaar is de bijtelling 22%.  

Brandstofauto

Voor een brandstof auto of hybride is het standaard 22% bijtelling.

Bekijk ons aanbod