Huidige situatie rondom de coronacrisis op het gebied van gezondheid en mobiliteit

update-corona-maatregelen

Veilig autorijden tijdens de coronacrisis

Alle maatregelen rondom het coronavirus, is tegenwoordig het nieuwe standaard. Dat is voor niemand leuk, maar wel noodzakelijk. Het is logisch dat je met vragen zit rondom je gezondheid en mobiliteit. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je lease auto te lang stilstaat? Met hoeveel mensen mag je in een auto? En hoe zorg je ervoor dat je veilig kan rijden met nadruk op de hygiëne in de auto? In deze blog geven wij je daar meer uitleg over!

Gezondheid

In de laatste persconferentie kondigde minister-president Mark Rutte aan dat de maatregelen werden verlengd. De maatregelen gelden nu tot 20 mei. Het is nog even afwachten of de maatregelen na deze datum worden verlengd of dat de overheid besluit om de regels te versoepelen. Het advies is tot 20 mei om nog steeds zoveel mogelijk thuis te blijven, maar dat kan niet iedereen. Moet je de weg op voor werk, boodschappen of andere belangrijke zaken? Neem dan voorzorgsmaatregelen!

Hygiëne in de auto

Moet je met de auto ergens naartoe? Reinig het interieur van je auto goed. Hiervoor kan je het beste handschoenen aantrekken en gebruik maken van desinfecterende zeep met alcoholoplossing van 70%. Ga voorzichtig te werk! Maak alle contactdelen goed schoon, denk hierbij aan het stuur, de versnellingspook, de bekleding, het dashboard, handgrepen van de auto enzovoorts. Laat de auto daarnaast goed doorluchten. Vergeet vervolgens niet om je handen goed te wassen! Gooi een handgel in je auto of tas voor onderweg en reinig na elk ritje goed je auto en handen. 

Lees ook: Veilig rijden tijdens de coronacrisis doe je zo!

Mobiliteit

Met hoeveel mensen in de auto?

Reminder: Ga alleen de weg op als het echt nodig is! Volgens de corona-maatregelen mag je met maximaal drie mensen bij elkaar zijn op 1,5 meter afstand. In de auto mag je dan ook niet met meer dan drie personen zitten, tenzij je met de personen in de auto een gezin vormt of in hetzelfde huis woont. Wanneer je bijvoorbeeld met een collega ergens naartoe moet kan dat ook wanneer hij of zij plaats neemt op de achterbank. Als je niet voldoende afstand houdt kan je een boete (€390,-) krijgen voor het overtreden van de maatregelen. 

Onderhoud nodig?

Is je auto toe aan onderhoud, een reparatie of een bandenwissel? De meeste autobedrijven zijn gewoon geopend en houden zich aan de maatregelen. Check het voor de zekerheid even bij het autobedrijf waar je jouw reparatie of onderhoud wil laten uitvoeren. 

Voorkom problemen aan je auto!

Als een auto te lang stilstaat kunnen er problemen ontstaan aan de remmen, accu en banden. Het is daarom helemaal geen gek idee om de auto even te gebruiken voor een kort ritje. 15 minuten is al voldoende.

Lees meer