BPM, Fiscale Waarde en Bijtelling, zelfs bij een financial lease contract kan de fiscus het nog redelijk ingewikkeld maken. Wat zijn nu de verschillen voor de particuliere en zakelijke rijder? Wanneer is mijn financial lease auto particulier of zakelijk? Financial Lease ZZP maakt financial lease graag transparant, daarom gaan we graag in op de vragen van onze klanten.
Je hoort veel autoreclames die je aansporen om nog gebruik te maken van het BPM voordeel: “profiteer nu nog van de oude bpm regeling”. Peugeot maakte bijvoorbeeld begin 2015 veel reclame met de BPM-weken, de Bijzondere Peugeot Weken. Een leuke variatie op BPM (Belasting Personenauto’s Motorrijwielen). Maar wat zijn nu de voordelen en verschillen voor de particuliere rijder en zakelijke rijder? De Overheid stelt namelijk wel wat voorwaarden m.b.t. de BPM, Fiscale Waarde en Bijtelling.
Deze vraag is snel en simpel te beantwoorden, bij een eenmanszaak is het enige verschil tussen zakelijk en privé het wel of niet aftrekken van de btw. Wanneer je een autofactuur inboekt en daar de btw van terug vordert, is het een zakelijke auto en zul je bijtelling moeten betalen over de fiscale waarde van het voertuig (de fiscale waarde van een voertuig kun je opvragen bij het rdw). Andersom, wanneer de factuur niet ingeboekt wordt en dus de btw ook niet terug gevorderd wordt, is de auto een privé eigendom. Ook al is de auto gefinancierd middels een Financial Lease constructie, het is een privé eigendom. Echter moeten dan ook alle kosten verbandhoudend met de auto privé voldaan worden.
Bijna alle BPM-bedragen zijn per 1-1-2015 verhoogd t.o.v. 2014. Veel autodealers hebben op hun voorraad auto’s nog in 2014 kentekens aangevraagd. Deze BPM is dus bepaald in 2014, maar hij wordt pas betaald wanneer deze auto tenaamgesteld wordt. De Belastingdienst heeft een overgangsregeling van twee maanden na de laatste BPM-wijziging voor het behoudt van de oude BPM. Deze laatste BPM-wijziging was 31-12-2014, daarom kun je nog gebruik maken van de 2014 BPM als je hem uiterlijk februari 2015 tenaamstelt. Als je een kenteken met 2014 BPM, vanaf 1 maart 2015 tenaamstelt (dus ná de 2 maanden overgangsregeling), dan krijg je een BPM-naheffing waardoor je alsnog de 2015 BPM betaald. Je hebt dan wel een kenteken wat uitgegeven is in 2014.
De zakelijke rijder betaalt zijn maandelijkse Financial lease bedrag over het investeringsbedrag. Dus als de lease rijder in januari of februari 2015 een auto gaat rijden met de lagere BPM/kenteken van 2014, dan kan zijn leasebedrag lager zijn dan een leaseauto met een 2015 kenteken.
Omdat de particuliere koper geen bijtelling betaalt, hoeft hij geen rekening te houden met de fiscale waarde.
Over de fiscale waarde betaal je bijtelling. De fiscale waarde wordt bepaald op het moment dat het kenteken aangevraagd wordt. Dat is de “Datum eerste Afgifte in Nederland”. Deze kun je controleren op de website van het RDW. Dus als het kenteken van 2014 is, dan wordt óók over de BPM van 2014 de fiscale waarde berekent. Als een 2014 kenteken dan in 2015 tenaamgesteld wordt, dan kan de zakelijke rijder genieten van de lagere 2014 BPM én dus ook van de lagere fiscale waarde. De fiscale waarde blijft de prijslijst van 2014.
De bijtelling voor de zakelijke rijder wordt bepaald over de consumentenprijs + fabrieksopties (zie prijslijst) zoals metallic lak, lederen bekleding of navigatiesystemen. Je kunt de bijtelling over de lederen bekleding of navigatiesystemen omzeilen door deze achteraf in te bouwen. Sommige fabrikanten zijn daar best handig in geworden. De bijtelling bestaat uit twee delen, het percentage van de bijtelling en de hoogte van de fiscale waarde (X % bijtelling over de fiscale waarde).
De bijtellingscategorie wordt door de Overheid bepaald op het moment de auto wordt tenaamgesteld. Als de auto vorig jaar 14% bijtelling had en in 2015 20%. Dan hangt het af van het moment dat deze auto tenaamgesteld is. Tenaamstelling in 2014 = 14% en tenaamstelling in 2015 = 20%. In welke categorie de auto valt hangt af van de uitstoot co2, deze waardes veranderen bijna elk jaar en wordt steeds verder naar beneden bijgesteld. De hoogte van het gecombineerde uitstoot aan co2 kun je vinden op de site van het RDW, op de site van de belastingdienst kun je vervolgens de categorie vinden waar de auto in valt.