Als leaserijder buitenlandse tol en benzine terugkrijgen?

tanken-vakantie1

15-08-2019

Heb je een auto van de zaak, maar mag je de tankpas niet gebruiken in het buitenland? Dan kan je tóch voordelig rijden buiten Nederland, omdat je de brandstof en tol kan verrekenen met de bijtelling.

Tol en brandstof aftrekbaar

Iedere vakantie staan er weer lange rijen (bijvoorbeeld bij Hazeldonk) voor een tankstation vlak voor de grens. Niet alle leaserijders mogen de tankpas namelijk gebruiken in het buitenland. Wanneer je naar Frankrijk, Spanje of Italië rijdt, dan zul je onderweg ook zelf moeten betalen voor het tanken. Maar wist je dat hier een regeling voor is gemaakt? Aangezien je de auto ook privé rijdt, betaal je bijtelling. Eigenlijk betaal je dan dubbel voor de privékilometers die je maakt. Deze kosten mogen dus worden verrekend met de fiscale bijtelling.

Bewaar je bonnetjes!

Het enige wat je hoeft te doen is bewijzen dat je kosten hebt gemaakt buiten Nederland. Je bonnetjes bewaren dus, een kleine moeite. Dit wordt echter nog vrij weinig toegepast. Velen zijn er niet bekend mee of hebben ‘koudwatervrees’.

Een voorbeeld

Je bruto salaris is €3500 per maand. Plus een bijtelling van €300, is het maandelijkse bedrag waar je belasting over betaalt €3800. Netto houd je ongeveer €2400 over.

Je hebt vervolgens voor €140 getankt in bijvoorbeeld Frankrijk en hier heb je de bonnetjes nog van. Nu betaal je belasting over een bruto salaris van €3660 i.p.v. €3800. Netto houd je ongeveer €2470 over. Hiermee heb je ongeveer €70 teruggekregen (de helft van de gemaakte kosten).

Bron: RTL Nieuws