Voor het eerst een auto leasen als ondernemer, waar moet je op letten?

Als startende ondernemer en zzp'er heb je waarschijnlijk een auto nodig om naar klanten te reizen. Het kan dan interessant zijn om in een auto van de zaak te gaan rijden. Er zijn drie mogelijkheden voor het financieren van een auto van de zaak: je gebruikt eigen geld, je leent geld of je gaat leasen. Een combinatie is ook mogelijk: je kunt een deel zelf financieren en voor het resterende bedrag een leasecontract afsluiten.

Of je nu beginnend ondernemer bent of al een paar jaar een bedrijf runt, je kunt als ondernemer of zzp'er in een (bijna) nieuwe auto rijden zonder daarvoor in één keer een groot bedrag te betalen. Door een auto (gedeeltelijk) te leasen behoud je meer financiële vrijheid. Hierdoor heb je ruimte om te investeren in je onderneming en de lopende rekeningen te betalen.

Financial lease of operational lease?

Financial lease is te vergelijken met een hypotheek. Je bent direct, na betaling van het eerste maandbedrag, economisch eigenaar van de auto. Het economische risico ligt dan ook bij jou. Je regelt zelf de autoverzekering, het onderhoud en andere bijkomende kosten. Na betaling van de laatste maandtermijn ben je ook juridisch eigenaar van de auto.

Financial lease is goedkoper dan operational lease, maar dat is niet het enige verschil. Bij operationele lease is de leasemaatschappij de economische eigenaar van de leaseauto. Daardoor hoef je niet extra te betalen voor zaken zoals onderhoud, reparatie, verzekering en belasting.

Bij operationele lease betaal je een vast bedrag per maand en heb je een leasecontract waarin alle kosten zijn opgenomen. Aan het einde van het contract lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Bij financial lease word je ook juridisch eigenaar van de auto en kun je er vervolgens in blijven rijden of de auto verkopen.

Fiscale voordelen

Met financial lease profiteer je van diverse voordelen:

  • Geen kilometerbeperking, of je nu 10.000 of 40.000 kilometer per jaar rijdt
  • Je bent direct economisch eigenaar van de auto
  • Je betaalt maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing
  • Je behoudt je liquiditeit, zodat je kunt blijven ondernemen
  • Je profiteert van diverse fiscale voordelen, zoals rente- en investeringsaftrek
  • Je hebt recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs
  • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract en een eventueel slottermijn
  • Als startende ondernemer de mogelijkheid tot acceptatie zonder jaarcijfers
  • Je doet zelf de onderhandelingen voor de aanschaf en verkoop van de auto
  • Je bepaalt zelf waar je onderhoud, reparaties en bijvoorbeeld het vervangen van banden laat uitvoeren

Operational Lease

Bij operational lease is de dealer of het leasebedrijf juridisch en economisch eigenaar. Voor jou is deze vorm van leasen te vergelijken met huren. Je betaalt als het ware huur voor het gebruik van de auto.

Netto operational lease

Bij deze vorm betaal je zelf de kosten zoals motorrijtuigenbelasting, onderhoud en reparatie. Na afloop van het contract kun je ervoor kiezen om eigenaar van het voertuig te worden. Bij deze vorm ben je geen economisch eigenaar van de auto.

Full operational lease

Alle kosten, zoals onderhoud, reparatie en motorrijtuigenbelasting, zijn onderdeel van je leasecontract. Na afloop moet je de auto inleveren bij de dealer of leasemaatschappij. Met full operational lease ben je meestal duurder uit dan bij financial lease. Ook bouw je hierbij geen schadevrije jaren op, omdat je niet de economische eigenaar van de auto bent. Bij financial lease profiteer je daarnaast van fiscale voordelen, die bij full operational lease niet van toepassing zijn.

Bijtelling zakelijke auto

Wanneer je privé rijdt met je zakelijke auto, moet je een bedrag bij de winst tellen voor privégebruik, tenzij je kunt aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Bijtelling is het bedrag dat je betaalt voor privéritten met de auto van de zaak. Als zzp'er kom je hier al snel aan. Bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Voor zakelijke lease ontkom je niet aan bijtelling. Standaard geldt er 22% bijtelling voor auto's, inclusief hybride voertuigen, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Voor elektrische auto's betaal je minder bijtelling. In 2020 zijn er twee bijtellingspercentages: 8% en 22%. De 8% bijtelling geldt voor waterstofauto's en elektrische auto's met een cataloguswaarde tot €45.000. Over het bedrag boven die grens geldt 22% bijtelling.

Geen bijtelling betalen?