Pas als ZZP’er op voor verkapte loondienst met opvolger VAR

Pas als ZZP’er op voor verkapte loondienst met opvolger VAR

Heb je als ZZP’er hem afgelopen week op de mat gehad? De brief van de Belastingdienst met uitleg over de verdwijnende VAR-verklaring? Pas dan goed op hoe je in de toekomst werk verricht voor opdrachtgevers. In de brief staat dat je Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 verdwijnt. De Belastingdienst heeft hiervoor wel iets nieuws bedacht. Geen plicht, maar een mogelijkheid. Het heet: een modelovereenkomst. Had je een VAR? Dan was dit niet een soort ‘werkvergunning’, maar zekerheid voor je opdrachtgever. Jij als ZZP’er wist echter nog steeds niet zeker of je wel echt buiten loondienst werkt. Constateerde de overheid achteraf dat je toch in loondienst werkte? Dan kreeg je als ZZP’er een aanslag inkomstenbelasting. Ook verviel dan het recht op ondernemersaftrek.

Hoe nu verder?

Hoe het vanaf 1 mei moet? Om elk risico uit te sluiten kun je vanaf dat moment werken met een modelovereenkomst. Die geeft jou als ZZP’er én je opdrachtgever duidelijkheid en zekerheid over de financiële gevolgen van je arbeidsrelatie. Werk je volgens zo’n modelovereenkomst, dan weet je zeker dat er geen loondienst speelt en hoeft je opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Standaard goedgekeurde modelovereenkomsten vind je op de site van de Belastingdienst. Deze overeenkomst werkt net zo makkelijk als de oude VAR. Wees dus niet bang dat je voor elke opdracht een nieuwe overeenkomst moet maken. Wat je nu alvast kunt doen? Ga samen met je opdrachtgever om tafel en bekijk of voor je opdracht een modelovereenkomst nodig is. Vaak is al meteen helder dat je als ZZP’er niet in loondienst werkt. Zoals bij een timmerman die elke keer voor andere particulieren werkt. Hiervoor heb je dus geen modelovereenkomst nodig. Twijfel je? Maak dan met je opdrachtgever gebruik van een modelovereenkomst. Let op: dit is niet verplicht.

Als ZZP’er werken met een modelovereenkomst

Heb je met je opdrachtgever een modelovereenkomst van de site van de Belastingdienst gekozen? Stuur die dan als bijlage mee in de bevestigingsmail rondom je afspraken. Of noem het nummer van de modelovereenkomst. Werk je daarna volgens de afspraken in de modelovereenkomst? Dan weet je zeker dat er geen loondienst speelt en dat je opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden.

Eén jaar ‘inwerktijd’

Je hebt als ZZP’er een jaar de tijd, dus tot 1 mei 2017, om je werkwijze te veranderen. De Belastingdienst geeft tot dan uitleg en hulp. Je moet wel dit jaar je best doen te werken aan de arbeidsrelatie, zodat duidelijk wordt dat je jouw werk niet in loondienst doet. Laat bijvoorbeeld zien dat je met je opdrachtgever praat over gebruik van een modelovereenkomst en over eventuele veranderingen in je werkwijze die nodig zijn. De wettelijke regels over loondienst blijven trouwens hetzelfde. Het enige wat verandert is dat je met modelovereenkomsten als ZZP’er laat zien of je buiten loondienst mag werken. Je hoeft vanaf 1 mei overigens niet via tussenpersonen te werken.

Wil je als ZZP’er dus zekerheid? Werk dan met een modelovereenkomst.