Is elektrisch rijden de toekomst? Elektrische auto’s zijn stil, schoon en voordelig in gebruik. Niet gek dat de elektrische auto steeds populairder wordt in Nederland. Elektrische auto’s worden veelal zakelijk gereden. Ben jij als ondernemer of ZZP’er geïnteresseerd in een elektrische auto en wil je zeker weten of elektrisch rijden iets voor jou is? Lees dan verder!
De aandrijflijn van een volledig elektrische auto bestaat uit een elektromotor of uit meerdere elektromotoren, een accupakket en een omvormer. Het accupakket bestaat vaak uit lithium-ion-accu’s. Tussen het accupakket en de elektromotor bevindt zich de omvormer. Deze omvormer zet de wisselstroom uit het accupakket om naar gelijkstroom waarmee de elektromotor de auto aandrijft.
Een elektrische auto heeft geen versnellingen, want een elektromotor kan zijn werk op alle snelheden doen. De auto is vergelijkbaar met een automaat, maar voelt anders. De reactie van een elektrische auto is veel directer dan een brandstofauto.
Het bereik van een elektrische auto wordt ook wel actieradius genoemd. Dat is de afstand die een elektrische auto kan afleggen met een volle accu. De actieradius wordt bepaald door verschillende factoren. Het grootste deel wordt bepaald door de capaciteit (kWh) van de accu. Daarnaast speelt de buitentemperatuur, wind, het rijgedrag en de stroomlijn ook mee.
Je kunt je elektrische auto opladen aan een laadpaal. Om openbare laadpalen te kunnen gebruiken heb je een laadpas nodig. Er zijn verschillende soorten laadpassen te verkrijgen bij verschillende stroomleveranciers en andere partijen. Bij de één betaal je per laadbeurt terwijl je bij de ander een vast bedrag per maand voor betaald.
Het opladen van een elektrische auto gaat anders dan tanken. Je zet je auto in de buurt van de laadpaal en plugt daar je eigen laadkabel in. Met een laadpas kun jij je vervolgens aanmelden bij de desbetreffende laadpaal en kan het laadproces beginnen. Thuis je auto op laden kan je het beste doen via een thuislaadpunt. Deze is o.a. te bestellen bij de ANWB. Het thuislaadpunt wordt aangesloten op een aparte groep en is sneller en veiliger dan wanneer je gebruik maakt van een gewoon stopcontact.
Is het niet mogelijk om een laadpunt op eigen terrein te zetten? Dan dien je een vergunning aan te vragen om de laadpaal op een openbare ruimte te plaatsen, zoals bij een parkeerplaats.
Hoe lang het opladen van een auto duurt verschilt per auto. De laadduur is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type auto, hoe leeg de accu is en het soort laadpaal. Elektrische auto’s met een kleine batterij zijn sneller opgeladen dan een auto met een grotere batterij. Een standaard openbaar laadpunt duurt ongeveer 2 tot 4 uur. Bij een ‘snellaadpunt’ kan de auto binnen 30 minuten voor circa 80% zijn opgeladen. Thuis laden met 220 volt duurt gemiddeld zo’n 8 uur.