Als zzp'er een lease auto rijden of een auto kopen?
Het leasen van een auto is zeer populair onder (startende) ondernemers een zzp'ers. Het aantal leaserijders blijft maar groeien. In 2019 reed één op de vijf zzp'ers (20,2%) in een lease auto. In 2017 was dat 12,1% en in 2018 13,9%. Over de afgelopen twee jaar is het aantal leaserijders met 8% gestegen. De reden? Steeds meer zzp'ers zien het gemak en de voordelen van leasen. Wil jij ook binnen no-time in de nieuwste auto rijden? In deze blogpost vertellen wij je meer over het verschil tussen een auto leasen of een auto kopen.
Een auto kopen?
Zelf een auto kopen vraagt direct om een grote investering. Voor jou als startende ondernemer kan dat nadeliger zijn, omdat je als starter waarschijnlijk nog niet zoveel kapitaal hebt. Als dat het geval is, dan is het zakelijk leasen van een auto met financial lease veel interessanter voor jou! Het voordeel van zelf een auto kopen is dat je zelf bepaalt hoe lang je erin rijdt en wanneer je de auto weer verkoopt. Je zit nergens aan vast.
Een auto leasen?
Heb je op korte termijn een bedrijfsauto nodig, maar wil je geen grote investering doen? Dan kun je het beste een auto gaan leasen. Het geld dat je uitgeeft aan je nieuwe auto kun je dan investeren in je bedrijf. In plaats daarvan betaal je per maand voor je lease auto. Als zzp'er profiteer je daarnaast ook van andere fiscale voordelen, wat het leasen nog aantrekkelijker maakt dan het kopen van een auto.
Zakelijke Lease ZZP
Financial lease heeft dezelfde voordelen als het kopen van een auto, zonder dat je direct een grote investering hoeft te doen. Je bent direct economisch eigenaar van de auto. Je betaalt een vast leasebedrag per maand voor de vooraf gekozen leaseperiode. Na je leaseperiode is de auto afbetaald en kun je deze doorverkopen, inruilen op een nieuwe lease auto of hem blijven rijden.
Financial lease vs full operational lease
Je kunt als zzp'ers kiezen voor financial lease of operational lease. Het verschil is dat je bij financial lease een zakelijke geldlening aangaat en je aflost in termijnen. Je hebt daarbij de vrijheid om zelf de verzekering en reparatiebedrijf voor je auto te kiezen, wat voordeliger kan uitpakken dan wanneer je leasemaatschappij daarover gaat. Bij financial lease ben je daarnaast eigenaar van de auto, als je leaseperiode is afgelopen bepaal je zelf wat je met de auto gaat doen. Bij operational lease werkt het allemaal net iets anders. Met een full operational lease is de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar. Alles wordt door de leasemaatschappij geregeld. De afschrijving, verzekeringen, pechhulp, onderhoud- en reparaties. Je bent niet de eigenaar van de auto, maar huurt de auto voor een bepaalde periode, na de periode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.
Financial lease voordelen
Met financial lease betaal je jouw leaseauto af in termijnen. Je bepaald vooraf het aantal leasetermijnen. Je wordt direct economisch eigenaar van de auto. De auto komt op je balans te staan als investering, wat betekent dat je zowel investeringsaftrek als renteaftrek mag toepassen. Na de looptijd van je contract ben je ook juridisch eigenaar en ontvang je een afschrijvingsbewijs.
Verzekering, onderhoud- en reparaties
Je bent bij financial lease zelf verantwoordelijk voor een autoverzekering, onderhoud aan je auto en de nodige reparaties. Andere bijkomende kosten zijn natuurlijk de brandstofkosten. Dat je zelf verantwoordelijk bent voor deze zaken kun je zien als een voordeel. Je betaalt tenslotte niet voor de kosten die je niet maakt en je bepaalt zelf waar je auto naartoe gaat of waar je deze verzekert. Dat valt vaak een stuk goedkoper uit dan wanneer een leasemaatschappij dat voor je regelt. Zo ben je er zeker van dat je nooit teveel betaalt.