Hoe zit het met de btw bij import auto's?

Auto importeren binnen en buiten de EU en btw

Als ZZP’er kun je ook zakelijk een auto importeren in plaats van deze in Nederland aan te schaffen. Je moet dan wel rekening houden met een aantal zaken, waaronder de btw. Hieronder zetten wij een aantal van deze zaken voor je op een rijtje.

Zakelijk importeren binnen de EU

Het eerste dat je jezelf moet afvragen is of je importeert van een land binnen of buiten de EU. Binnen de EU is er namelijk sprake van vrij verkeer van goederen en hoef je geen invoerrechten te betalen.

Het eenvoudigste is dat de leverancier je 0% btw in rekening brengt, een zogenaamde netto levering. Achteraf heeft de leverancier dan wel van jou een bewijs van inschrijving in Nederland nodig. Dit maakt het dan ook meteen een vertrouwenskwestie. De leverancier moet er bij een netto levering vanuit gaan dat je achteraf de juiste papieren voor hem opstuurt. Daarom zien we ook wel eens een btw-betaling in borg, op het moment dat je de papieren van Nederlandse inschrijving verstuurd, crediteren zij de btw. Al met al is dit een extra administratieve last voor de leveranciers, waardoor zij hier niet altijd aan mee willen werken. Wanneer de leverancier wél btw in rekening brengt, zijn zij in één keer klaar met de transactie, je moet de btw dan zelf terugvragen van de Belastingdienst. Let op! Hiervoor moet je eerst een inlog aanvragen bij de Belastingdienst voor een speciale website om buitenlandse btw terug te kunnen vragen. Deze aanvraag kan enkele weken duren. Dit noemen ze ook wel intracommunautaire verwerving.  

Je moet aan de leverancier wel vaak documenten overleggen, zoals een uittreksel van de KvK en je btw nummer. Doe je wel btw-aangifte in een ander EU land? Dan kun je de btw als voorbelasting aftrekken.

Op de site van de Belastingdienst lees je hier nog meer over.

Zakelijk importeren buiten de EU

Zakendoen buiten de EU ligt wat anders, aangezien dat erg verschilt per land. Heb je in een land buiten de EU belasting betaald? Dan kun je informeren bij de Belastingdienst van dat land of (en hoe) je de belasting terug kunt vragen. Je moet bij import uit niet EU landen de auto aangeven bij de Douane. Je betaalt dan onder andere invoerrechten en btw. Wanneer je beschikt over een artikel 23-vergunning, dan betaal je via je reguliere btw-aangifte. Dit is alleen van toepassing als je regelmatig goederen importeert uit niet EU landen.

Wanneer je bijvoorbeeld een auto importeert uit Amerika, zorg er dan voor dat je de auto koopt exclusief btw. Deze btw kun je namelijk niet terugvragen van de Belastingdienst én je moet altijd de Nederlandse btw in rekening brengen. Deze Nederlandse btw kun je wel terugvragen bij de Belastingdienst. Een auto importeren buiten de EU inclusief btw is dus altijd extra duur!

Tips voor auto importeren

  • Goede afspraken maken met je leverancier over het vervoer van je auto.
  • Check van te voren de landenpagina van de overheid. Hier kun je per land zien wat attentiepunten zijn.
  • Zorg dat alle afspraken met je leverancier vastliggen en dat de voorwaarden duidelijk zijn. Soms kunnen zaken verkeerd geïnterpreteerd worden door een taalbarrière.