Financial Lease of kopen?

Financial Lease of kopen?

Een nieuwe bedrijfsauto voor je onderneming? En dan? Financial lease of kopen? Een auto kopen met je eigen geld is altijd goedkoper dan leasen, want je betaalt dan geen rente. Daarentegen kun je het geld dat je eenmaal hebt uitgegeven aan een auto niet meer investeren in je onderneming. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw voorkeuren en financiële situatie. Maar hieronder nemen wij even de voor- en nadelen met je door.

Financial Lease

Financial lease kent verschillende voordelen voor de ondernemer. Vooral voor de startende ondernemer zonder weinig startkapitaal kan dit een erg gunstige leasevorm zijn. Je wordt namelijk meteen economisch eigenaar van de auto en kunt profiteren van diverse fiscale voordelen. En toch kom je goed voor de dag bij je klanten.

Voordelen financial lease
  • Je behoudt je liquiditeit, omdat je niet in één keer een grote investering hoeft te doen.
  • Je profiteert van diverse fiscale voordelen doordat je wel meteen economisch eigenaar bent (btw terugvordering, rente- en investeringsaftrek).
  • Je bepaalt zelf de looptijd van het contract, net als een eventuele aanbetaling en slottermijn.
Nadelen financial lease
  • Onderhoud, verzekering en reparatie zijn niet inbegrepen. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Echter, dit hoeft niet per se een nadeel te zijn. Lees hier meer.

Een auto kopen

Een groot voordeel van een auto kopen is natuurlijk dat je niet vastzit aan de maandelijkse kosten zoals bij een financial lease contract. Daarentegen moet je wel in één keer een grote investering doen. Dit kan vooral voor startende ondernemers en ZZP’ers een groot nadeel zijn. Voor ondernemers met een grote financiële reserve kan kopen wel een goed alternatief zijn.

Voordelen kopen
  • Je bent volledig eigenaar van de auto na aanschaf.
  • Je betaalt geen maandelijkse aflossing.
Nadelen kopen
  • Je moet in één keer een grote investering doen, dit vermindert je liquiditeit.
  • Onderhoud, verzekering en reparatie zijn niet inbegrepen.

Twijfel je nog tussen het kopen of leasen van een bedrijfsauto? Je kunt altijd contact met ons opnemen!