btw bij auto leasen op basis van financial lease

Financial lease en btw

Hoe zit het met financial lease en btw? Het is verstandig om als ZZP'er of Mkb'er te zoeken naar een leasemaatschappij die btw voertuigen aanbiedt. Als ondernemer bent u hoogstwaarschijnlijk btw-plichtig en juist dan kunt u geld besparen door te kiezen voor een btw voertuig. Meer informatie over financial lease en btw leest u hieronder.

Hoe zit het met financial lease en de btw?

Voor veel ZZP'ers en Mkb'ers is financial lease de allerbeste oplossing. Juist het feit dat u als btw-plichtige ondernemer btw moet betalen over de aanschafwaarde van de lease auto, is een groot voordeel. Als u een auto aanschaft en deze financiert met financial lease, dan bent u vanaf het moment dat u de eerste maandtermijn heeft betaald economisch eigenaar van het voertuig. Omdat u in een nieuwe bedrijfsauto investeert, kunt u de btw over de aanschafprijs terugvragen van de belasting. Dit doet u bij de eerstvolgende btw-aangifte. Het volledige btw bedrag mag u terugvragen. Het voordeel daarvan is dat de btw niet in de maandtermijnen opgenomen is. Daardoor vallen de maandtermijnen lager uit dan bijvoorbeeld bij private lease voor particulieren. Bij veel leasemaatschappijen kunt u ook kiezen voor een marge voertuig. Dit is voor ondernemers niet interessant, omdat u de btw bij de aanschaf niet kunt terugvragen. Tegelijk moet u bij een verkoop van uw marge voertuig wél btw afdragen.

Ook renteaftrek bij financial lease

Naast dat u de btw kosten kunt verrekenen is het ook mogelijk om te profiteren van renteaftrek. Dit is mogelijk bij alle zakelijke leningen dus ook bij financial lease. De rente die u dient te betalen aan de leasemaatschappij is fiscaal aftrekbaar. Deze verrekent u gewoon bij de belastingaangifte.