aanbetaling en of btw, wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen een aanbetaling en btw?

Als je van plant bent om een auto te leasen als ZZP'er of Mkb'er, dan moet je bij financial lease het btw bedrag, dat over de aanschafwaarde van het voertuig gerekend wordt, vooraf betalen. En ben je benieuwd hoe het zit met een eventuele aanbetaling die je moet doen voordat je kunt leasen? Ook daarover zullen we je op deze plek informeren.

Hoe zit het met de aanbetaling en btw bij financial lease?

Als ondernemer kun je bij ons een auto leasen met financial lease. In dat geval zal de auto aan jouw onderneming gefactureerd worden. Je kunt zodoende de auto als investering op de balans plaatsen en van diverse fiscale regelingen, zoals rente- en investeringsaftrek gebruik maken. De btw moet je wel voorschieten. Deze kun je later bij de eerstvolgende aangifte weer terugvragen bij de Belastingdienst. Bij niet btw-plichtige ondernemers is het in bepaalde gevallen mogelijk om de btw in de maandtermijnen te verrekenen. Overigens wordt de btw altijd berekend op basis van de nieuwprijs van je personenauto of bedrijfswagen.

Lees hier meer over de btw bij financial lease

Moet je een aanbetaling doen?

Je hoeft als ZZP'er of Mkb'er niet altijd een aanbetaling te doen! Maar een aanbetaling doen heeft wel voordelen. Zo wordt dat bedrag in mindering gebracht op de totale leasekosten. Je betaalt dan lagere maandtermijnen. Je kunt ook de inruilwaarde van je huidige auto gebruiken om de maandtermijnen te verlagen.