Wat te doen voor een ZZP-pensioen?

Wat te doen voor een ZZP-pensioen?

wat-te-doen-voor-een-zzp-pensioen

Wat te doen voor een ZZP-pensioen?

Bent u nog niet zo lang geleden gestart als zzp’er? En had u daarvoor een baan en een pensioenregeling? Tijdelijk mag u deze regeling dan voortzetten als u voor u zelf begint. Hoe lang? Dat is maximaal 10 jaar. Als zzp’ende ondernemer hebt u ook het recht om elk jaar van uw winst een deel opzij te zetten voor later. Deze oudedagsreserve hoeft u niet eens letterlijk te sparen, maar mag u ook gewoon als papieren potje voor de belastingdienst aftrekken.

Oud pensioen van vorige baas laten doorlopen

De enige voorwaarde die u als startende zzp’er hebt om uw oude pensioen van uw vorige baas te laten doorlopen, is dat dit wel moet zijn toegestaan van het pensioenreglement. Wat u ook beslist moet weten? Dat er een nadeel zit aan het voortzetten van die regeling. Want in het verleden droeg u alleen een deel van uw salaris af aan deze pensioenregeling. Nu u zelfstandig ondernemer bent, moet u ook het werkgeversdeel zelf betalen. Dit is vaak de reden dat zzp’ers daarom afzien van het overnemen van de oude pensioenregeling.

Potje voor later

Bouwt u liever zelf een potje op? Dan zijn dit de spelregels:

  • Elk jaar maximaal 9,8% van uw winst reserveren
  • Maximaal € 8.774 in 2016 reserveren
  • In uw boekhouding heet dit oudedagsreserve
Of op uw eigen manier…

Houdt u deze boekhoudkundige reserve ook echt apart? Dan koopt u er later uw oudedagsvoorziening mee. Een aparte spaarrekening openen en zelf steeds geld opzij leggen voor later, kan ook. Of gaan beleggen en uw geld laten groeien voor uw oude dag. Wat u ook doet, verdiep u er goed in, voordat u een keuze maakt. Zo weet u zeker wat de consequenties zijn van uw keuze en vergroot u de kans dat u er later, als u stopt met zzp’er zijn, warmpjes bij zit.