Pas als zzp’er op voor verkapte loondienst met opvolger VAR

Pas als zzp’er op voor verkapte loondienst met opvolger VAR


Hebt u als zzp’er hem afgelopen week op de mat gehad? De brief van de Belastingdienst met uitleg over de verdwijnende VAR-verklaring? Pas dan goed op hoe u in de toekomst werk verricht voor opdrachtgevers. In de brief staat dat uw Verklaring arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 verdwijnt. De Belastingdienst heeft hiervoor wel iets nieuws bedacht. Geen plicht, maar een mogelijkheid. Het heet: een modelovereenkomst. Had u een VAR? Dan was dit niet een soort ‘werkvergunning’, maar zekerheid voor uw opdrachtgever. U als zzp’er wist echter nog steeds niet zeker of u wel echt buiten loondienst werkt. Constateerde de overheid achteraf dat u toch in loondienst werkte? Dan kreeg u als zzp’er een aanslag inkomstenbelasting. Ook verviel dan het recht op ondernemersaftrek.

Hoe nu verder?

Hoe het vanaf 1 mei moet? Om elk risico uit te sluiten kunt u vanaf dat moment werken met een modelovereenkomst. Die geeft u als zzp’er én uw opdrachtgever duidelijkheid en zekerheid over de financiële gevolgen van uw arbeidsrelatie. Werkt u volgens zo’n modelovereenkomst, dan weet u zeker dat er geen loondienst speelt en hoeft uw opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. Standaard goedgekeurde modelovereenkomsten vindt u op de site van de Belastingdienst. Deze overeenkomst werkt net zo makkelijk als de oude VAR. Wees dus niet bang dat u voor elke opdracht een nieuwe overeenkomst moet maken. Wat u nu alvast kunt doen? Ga samen met uw opdrachtgever om tafel en bekijk of voor uw opdracht een modelovereenkomst nodig is. Vaak is al meteen helder dat u als zzp’er niet in loondienst werkt. Zoals bij een timmerman die elke keer voor andere particulieren werkt. Hiervoor hebt u dus geen modelovereenkomst nodig. Twijfelt u? Maak dan met uw opdrachtgever gebruik van een modelovereenkomst. Let op: dit is niet verplicht.

Als zzp’er Werken met een modelovereenkomst

Hebt u met uw opdrachtgever een modelovereenkomst van de site van de Belastingdienst gekozen? Stuur die dan als bijlage mee in de bevestigingsmail rondom uw afspraken. Of noem het nummer van de modelovereenkomst. Werkt u daarna volgens de afspraken in de modelovereenkomst? Dan weet u zeker dat er geen loondienst speelt en dat uw opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden.

Eén jaar ‘inwerktijd’

U hebt als zzp’ers een jaar de tijd, dus tot 1 mei 2017, om uw werkwijze te veranderen. De Belastingdienst geeft tot dan uitleg en hulp. U moet wel dit jaar uw best doen te werken aan de arbeidsrelatie, zodat duidelijk wordt dat u uw werk niet in loondienst doet. Laat bijvoorbeeld zien dat u met uw opdrachtgever praat over gebruik van een modelovereenkomst en over eventuele veranderingen in uw werkwijze die nodig zijn. De wettelijke regels over loondienst blijven trouwens hetzelfde. Het enige wat verandert is dat u met modelovereenkomsten als zzp’er laat zien of u buiten loondienst mag werken. U hoeft vanaf 1 mei overigens niet via tussenpersonen te werken.

Wilt u als zzp’er dus zekerheid? Werk dan met een modelovereenkomst.

financial leaseadviseur