Elektrische auto leasen | de voors en tegens op een rij

Elektrische auto leasen: de voors en tegens op een rij

vw20golf20gte20tinancial20lease

Elektrische auto leasen: de voors en tegens op een rij

Beter voor het milieu, beter voor uw beurs, dat zijn de redenen dat elektrisch autorijden op dit moment zo veel aandacht krijgt. En u heeft meer voordelen met een elektrische auto leasen. Denk aan lagere belasting en aan lagere brandstofprijzen. Want voor een ‘tank’ elektriciteit aan de paal betaalt u veel minder dan een jerrycan met benzine, diesel of gas aan de pomp. Is het dan allemaal halleluja met elektrisch autorijden? Nee. Er kleven ook zeker nadelen aan. En die gelden net zo goed als u de elektrische auto financial leaset.

Nadelen van elektrisch autorijden
 • Drukte aan de paal
  Er rijden nu al bijna 40.000 elektrische auto’s in Nederland, compleet of deels elektrisch. Het aantal laadpalen is nog maar 9.000. En omdat de ‘tank’ nogal gauw leeg is, moet u dus eerst al op zoek naar zo’n laadpaal. En heeft u er dan eentje gevonden, dan zijn er nog tig wachtenden voor u.
 • Lange laadtijd
  Heeft u eindelijk een plek aan de paal bemachtigt? Dan staat u er wel even. Want een bijna lege elektrische wagen opladen neemt al gauw een uurtje of vier in beslag. Zelfs met een snellader moet u nog ongeveer een half uur wachten. En dan heeft u zelfs nog geen volle ‘tank’, maar slechts 80 procent in uw batterij. En het aantal snellaadpunten in Nederland is op dit moment ook nog eens nog vele malen kleiner dan het aantal gewone laadpalen.
 • Korteafstandangst
  Zoals we van de Volkswagensjoemelaffaire inmiddels weten, kloppen cijfers van fabrikanten niet altijd. In dit geval is het dus ook nog maar de vraag hoe ver u echt met uw elektrische wagen kunt rijden. Uit tests blijkt dat dit meestal tussen de 130 en 175 kilometer is. Een dagje Nederland redt u daarmee dus niet zonder ‘oplaadbeurt’.
 • Hoge kostprijs, ook bij financial lease
  U betaalt flink meer voor een elektrische (financial lease) auto. Het begin bij circa 20.000 euro. Afgezet tegen een gewone benzineauto hebt u dan een veel kleinere wagen. Waar die hoge aanschafprijs in zit? De batterij. Die maakt hem zo duur. En dan weet u nog niet eens hoe lang die meegaat. Bij elektrische fietsen blijkt dat vaak niet zo lang te zijn. Ook weet u nog niet wat het kost om een nieuwe batterij te kopen.
Voordelen elektrisch autorijden

In de opening staan de belangrijkste voordelen voor u als elektrische (financial lease)autorijder. Hier werken we ze nog even in detail voor u uit.

 • Wek zelf uw elektriciteit op
  Zet u een zonnepaneel op het dak (van uw huis, vooralsnog niet van uw auto)? Dan zet u de opgewekte stroom ook in voor uw elektrische wagen. Dat brengt de stroomrekening flink omlaag. Grote kans dat u dus bijna gratis rijdt!
 • Benzine, gas en diesel zijn bijna op
  De voorspelling luidt dat we rond 2026 op de aardbol rondrijden met maar liefst 1 miljard auto’s en andere brandstofverslinders. Nu is dat nog zo’n 900 miljoen. Wat ze gemeen hebben? Dat er allemaal fossiele brandstof in moet. Van gas tot diesel of benzine. Maar die raken dus in noodtempo op. Daarom komen er veel alternatieve vormen bij die voor nieuwe, duurzame brandstof zorgen. Zoals zonnepanelen en windmolenparken. Ook hun opgewekte stroom gebruikt u voor uw elektrische auto.
 • Goed voor het leefklimaat op aarde
  De aarde warmt op vanwege de groeiende hoeveelheid CO2 in de lucht. In de Klimaattop maakte de wereld eind vorig jaar afspraken om die hoeveelheid terug te dringen. Eén van de oplossingen hierbij kan het elektrisch rijden zijn. Nóg een voordeel? Deze voertuigen maken geen fijnstof en stikstofoxiden aan. En laten die nou juist op plekken waar veel druk verkeer is, zoals in de binnenstad, voor (luchtweg)problemen zorgen. Een ander voordeel? We horen elektrische auto’s niet, dus ontstaat er veel minder geluidshinder.
Voordelig in de belasting

Koopt u bijvoorbeeld via financial lease een elektrische auto? Dan betaalt u in Nederland geen BPM. Tot 2015 betaalde u ook geen motorrijtuigenbelasting. En tot het jaar ervoor mocht u zelfs nog het privégebruik van uw elektrische auto van de zaak vrijstellen bij uw belastingopgaaf. Dat draaide de overheid wegens overweldigend succes inmiddels weer terug. U hebt met een elektrische auto nog wel een ander financieel voordeel: u betaalt geen accijns over elektriciteit. Van uw gewone getankte brandstof aan de pomp betaalt u juist een flinke stuiver aan de belastingdienst mee.

Wilt u de nadelen van elektrisch rijden deels compenseren? Kies dan voor een hybride of een semi-elektrische auto. Bij een hybride heeft u zowel een brandstofmotor als een elektromotor. Zo hoeft u nooit bang te zijn dat u de volgende laadpaal niet bereikt of te lang moet wachten. Nog een handigheid met een hybride: bij plug-in hybrides koopt u er eventueel een accupakket bij. Dit pakket laadt u dan op aan een laadpaal. Zo heeft u dus toch langer stroom dan uw standaardaccu vol is…