Elektrische auto leasen

Elektrische auto's zijn bezig aan een flinke opmars. Deze auto's plus de laadpalen worden steeds meer onderdeel van het straatbeeld. In 2018 werd het aantal elektrische auto's wereldwijd geschat op 3 miljoen, waarvan 142.736 in Nederland. Veelal worden elektrische auto's zakelijk gereden. Elektrische auto's zijn stil, schoon en voordelig in gebruik. Dankzij de elektromotor veroorzaken ze zo goed als geen emissies en stoten geen CO2 en stikstof uit. Elektrische auto's rijden ze bijna geruisloos over snelwegen en landweggetjes.

Aanschaf van een elektrische auto

De catalogusprijs van een elektrische auto ligt een stuk hoger dan brandstofauto's. De aanschaf van een volledig elektrische auto ligt rond de €30.000 en €35.000. De laatste jaren is de aanschafprijs wel gedaald en nog steeds zet de daling door. Dit komt doordat er steeds meer elektrische auto's op de markt worden gebracht en naast de massaproductie is ook de dalende prijs van de batterijen van invloed.

Nieuwe elektrische auto's kosten vaak veel meer dan benzine- of dieselauto's. Gebruik en onderhoudskosten zijn wel veel lager, maar dat duurt een tijdje totdat de duurdere aanschafprijs is gecompenseerd. Echter, elektrische auto's veroveren geleidelijk aan ook steeds meer de tweedehands markt. Er worden steeds meer nieuwere modellen op de markt gebracht die tot meer in staat zijn, zo ook de tweedehands modellen. Wanneer het aanbod groeit, worden ze ook steeds betaalbaarder.

Actieradius

Het bereik of de range, ook wel actieradius, is de afstand die de elektrische auto kan afleggen met een volle accu. Deze actieradius wordt voornamelijk bepaald door de capaciteit (kWh) van de accu, maar ook door andere factoren zoals de buitentemperatuur, wind, rijgedrag, stroomlijn, rolweerstand, recuperatief remmen en het totaalgewicht van de auto.

Kosten van een elektrische auto

Verzekering & belasting

Naast de aanschafprijs voor de auto betaal je ook nog voor je autoverzekering, schoonmaakksten en belastingen. Bij een elektrische auto heb je momenteel nog tot circa 2024 vrijstelling van wegenbelasting en bpm.

Onderhoudskosten

Naast de belastingvoordelen brengt een elektrische auto nog meer voordelen met zich mee. De onderhoudskosten voor een elektrische auto vallen een stuk lagger uit dan de onderhoudskosten voor een brandstofauto. Dit komt omdat een elektrische auto minder bewegende onderdelen heeft en daardoor minder snel slijt. Uit onderzoek is gebleken dat bij een volledig elektrische auto de onderhoudskosten ruim 40% lager zijn dan een brandstofauto.

Energiekosten

Elke auto heeft brandstof nodig, bij een elektrische auto hebben we het over energie. Een voordeel van elektrisch rijden is dat je de auto ook thuis kunt opladen. Even thuis tanken gaat niet. De kosten voor het opladen van je elektrische auto betaal je gewoon via je energierekening. Heb je ook zonnepanelen op het huis? Dan kun je de auto opladen met je eigen opgewekte energie. Dan ben je dubbel zo duurzaam bezig. 

Wanneer je niet thuis of op werk kunt opladen, ben je afhankelijk van openbare oplaadplekken. De kosten van openbaar laden verschillen. Dit hangt namelijk af van het starttarief, stroomtarief en tijdtarief van het laadpunt.