Zal de wet DBA van tafel gaan?

| Geschreven door Laurens Keijzer - Financial Lease Adviseur
zal20de20wet20dba20van20tafel20gaan

Zal de wet DBA van tafel gaan?

Na de tweede kamer verkiezingen zijn de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks in volle gang. Mariëtte Hamer schoof aan om te praten over de arbeidsmarkt. Wat zullen de twee punten zijn tijdens de onderhandelingen?

ZZP-wet DBA

De Wet DBA is vorig jaar (een beetje half) ingevoerd, de bedoeling van de wet is om ZZP’ers beter te beschermen tegen schijnzelfstandigheid. Daarmee is de VAR vervallen, die ons inziens toch best goed werkte. De wet DBA heeft er juist voor gezorgd dat er (ondanks dat de wet opgeschorst was) minder ZZP’ers worden ingehuurd. Bijna een op de vijf ZZP’ers loopt hierdoor omzet mis. Het was daarom geen wonder dat de wet eind vorig jaar is uitgesteld. Het lijkt erop dat de onderhandelende partijen vinden dat de Wet DBA moet gaan verdwijnen. Er zou een wet in de plaats moeten komen die de ‘echte’ ZZP’ers ondersteunt en toch schijnzelfstandigheid aanpakt.

Flexwerk, vaste baan en ontslagrecht

Het flexibiliseren van de arbeidsmarkt is ook nog een punt. Het is eigenlijk de bedoeling dat flexwerkers uiteindelijk doorstromen naar een vaste baan. Werkgevers mogen een werknemer maximaal 2 jaar contracten voor een bepaalde tijd geven. Daarna moet deze overgaan naar een vast contract. Dit zou moeten leiden tot meer vaste contracten op de arbeidsmarkt. Maar slechts weinig uitzend- en oproepkrachten hebben een vaste baan. De gedachte van bedrijven is dat werknemers met een vast contract moeilijk zijn om te ontslaan bij niet functioneren of bij terugloop van het aanbod werk. Een oplossing voor dit probleem moet volgens de partijen gezocht worden in het versoepelen van het ontslagrecht. D66 is hier onterendere voorstander van.

Ondanks DBA groeit het aantal startende ondernemers

Ondanks dat de wet DBA niet goed werkt, houd het de startende ondernemers niet tegen, volgens ING Economisch Bureau steeg het aantal starters vorig jaar met 2% naar 131 duizend. Tegen alle verwachtingen in was dit het hoogste aantal startende ZZP’ers en ondernemers sinds 2010. Vooral in de agrarische sector en in transport, maar ook in de horeca en industrie steeg het aantal startende ondernemers. Verwacht werd dat door de ZZP-wet DBA er veel minder ZZP’ers zouden starten. Niet duidelijk is of het aantal startende ZZP’ers hoger had kunnen zijn zonder de wet DBA. De komende tijd zal gaan blijken wat de nieuwe regels voor (startende) ondernemers worden. Het nieuwe kabinet zal in de onderhandelingen de Wet DBA nog eens tegen het licht houden. De veranderde wetgeving kan van invloed zijn op het aantal ZZP’ers dat de komende jaren zal starten.