Veilig rijden tijdens de coronacrisis doe je zo!

people-2942982-1920

Tijdens deze corona crisis wordt geadviseerd thuis te blijven en thuis te werken als dat kan. Toch zal het voorkomen dat je ergens naartoe moet met de auto. Dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen op zo veilig mogelijk de weg op te gaan. In deze blog leggen wij je uit welke voorzorgsmaatregelen je kunt nemen.

Voorzorgsmaatregelen

Rijden er passagiers met je mee? Neem dan extra voorzorgsmaatregelen! Het blijft een risico om iemand mee te nemen, dus je doet er verstandig aan om jezelf extra te beschermen middels een mondkapje. Tevens bescherm je op deze manier niet alleen jezelf, maar ook de andere persoon. Om jezelf voldoende te beschermen is wel een mondmasker van klasse FFP3 of beter nodig.

Auto ontsmetten

Als je de auto met iemand deelt kan je de auto het beste vooraf en achteraf zo goed mogelijk ontsmetten. Bepaalde delen zoals het stuur, de pook, de handrem, de deurgrepen en de knoppen van je radio, zijn plekken die je veel aanraakt tijdens het rijden. Vergeet ook de bekleding, deurgrepen aan de buitenkant en achterklep niet!

Bij het gebruiken van de verkeerde schoonmaakmiddelen kan je de lak of bekleding van je auto beschadigen. Een desinfecterende zeep met alcohol oplossing van minstens 70% is prima te gebruiken. Kijk wel uit met je bekleding, vooral bij leer. Schrob niet te hard en behandel het leer daarna met een beschermend middel. Het is daarnaast ook veilig om isopropanol te gebruiken. Dit middel brengt geen schade toe aan de oppervlakten van je auto, sterker nog: de meeste autodealers en fabrikanten gebruiken het zelf ook. Na het schoonmaken van je auto doe je er verstandig aan om de auto te luchten.

Tip: gebruik geen ammoniak of waterstofperoxide, hiermee beschadig je je auto gegarandeerd!

Veilig tanken doe je zo:

Je komt vroeg of laat een keer op het punt dat je auto brandstof nodig heeft en je moet tanken. Ook hierbij is het van belang dat je alert bent op je hygiëne. In de meeste gevallen kan je tanken bij een onbemande pomp en kan je gebruik maken van contactloos betalen om af te rekenen. Wanneer je dat niet kan, vermijd dan zoveel mogelijk contact met personeel (niet in alle landen is dat zo vanzelfsprekend als in Nederland). Was na afloop van het tanken gelijk je handen of desinfecteer ze met een desinfecterende gel. Handig om die in deze tijd standaard bij je te hebben.

Tip: Gooi je tank gelijk helemaal vol, zo weet je dat je de komende tijd even vooruit kan!

Checklist voor veilig rijden:

  • Ga alleen rijden als nodig is, het liefst ook in je eentje als kan!
  • Bescherm jezelf en medepassagiers door gebruik te maken van een mondkapje.
  • Desinfecteer je auto grondig voor-en na gebruik.
  • Tank veilig door gebruik te maken van contactloos betalen.

Denk aan je medemens!

Het nemen van deze maatregelen kan misschien drastisch overkomen en het is zeker niet leuk, maar wel nodig! Hoe kleiner de kans op verspreiding wordt gemaakt, des te sneller we hopelijk uit deze vreselijke corona crisis komen.